Η φροντίδα του σκύλου περιλαμβάνει την σωστή εκπαίδευση, τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για να παραμείνει υγιής και να έχετε τον πλήρη έλεγχο της υγείας του αλλά και τον σωστή περιποίηση.

Εκτός από μια καλή τροφή σύμφωνα με την ηλικία και τις ενεργειακές ανάγκες του σκύλου σας καλό είναι να προμηθευτείτε και τα απαραίτητα εργαλεία για τον καλλωπισμό του.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν να επισκέπτονται κάποιον κομμωτή σκύλου μια φορά στους τρείς μήνες, ο οποίος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την περιποίηση και την κούρα του.

Ανάλογα τη ράτσα του σκύλου οι επισκέψεις μπορεί να αυξηθούν ή να ελαχιστοποιηθούν.

Ένας σκύλος με μακρύ τρίχωμα ή με προβληματικά πέλματα ίσως να χρειάζεται συχνότερη επίσκεψη σε έναν κομμωτή. Υπάρχουν όμως και φυλές που δεν χρειάζονται μεγάλη φροντίδα και περιποίηση, το τρίχωμα τους δηλαδή εκκρίνει υγρά που το κρατούν καθαρό ή έχουν κοντό τρίχωμα που δεν χρειάζεται κούρεμα.

Οι τιμές της περιποίησης σε κέντρα κυμαίνονται ανάλογα την περιοχή αλλά και την ποικιλία των παροχών που προσφέρει. Μπορείτε να ρωτήσετε τον κτηνίατρο σας ώστε να σας προτείνει έναν καλό φροντιστή ζώων ή να συμβουλευτείτε το pet shop που ψωνίζετε. Μερικά pet shop προσφέρουν υπηρεσίες καλλωπισμού.

Εκτός όμως από τον ειδικό που θα φροντίσει τον σκύλο σας μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα και εργαλεία ώστε να περιποιείστε το κατοικίδιό σας στο σπίτι. Τα προϊόντα μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε είτε πηγαίνετε το σκυλάκι σας για κούρεμα είτε όχι, ταυτόχρονα ή μόνα τους.

Τι μπορείτε να προμηθευτείτε για τον σκύλο σας;

Εργαλεία φροντίδας

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε βούρτσες και πετσετάκια καθαρισμού. Ανάλογα το τρίχωμα του σκύλου σας αναζητήστε και την κατάλληλη βούρτσα. Προτιμήστε μια καλής ποιότητας βούρτσα που θα την έχετε για πάντα και δεν θα τραυματίζει το δέρμα του σκύλου ή δεν θα τραβάει το τρίχωμά του.

Επίσης μπορείτε να αγοράσετε πετσέτες μικροϊνών για να τραβούν περισσότερο νερό μετά το μπάνιο.

Τέλος μπορείτε να βρείτε ειδικούς νυχοκόπτες για τα νύχια των σκύλων, ώστε να τα κόβεται μόνοι σας στο σπίτι με ασφάλεια κα ηρεμία.

 

Προϊόντα περιποίησης

Μπορείτε να βρείτε μια τεράστια ποικιλία από προϊόντα περιποίησης, κάποια αρκετά χρήσιμα και κάποια άλλα ως εξτρά περιποίηση για τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο.

Σαμπουάν: Εάν λούζετε το σκυλάκι σας μόνοι σας στο σπίτι αγοράστε ένα σαμπουάν εξειδικευμένο για σκύλους. Μην χρησιμοποιείτε σαμπουάν για ανθρώπους καθώς τα σκυλάκια έχουν διαφορετικό ph από τους ανθρώπους. Υπάρχουν σαμπουάν αραιωμένα, συμπυκνωμένα ή που χρειάζονται αραίωση με νερό. Επίσης τα σαμπουάν χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα το τοίχωμα, την ηλικία, τις ευαισθησίες και το χρώμα του τριχώματος του σκύλους. Άλλα σαμπουάν περιέχουν άρωμα άλλα όχι. Προτιμήστε κάτι ήπιο καθώς τα σκυλάκια έχουν εξαιρετική όσφρηση και πιθανός δεν θα τους αρέσει να μυρίζουν όλη ήμερα πεπόνι ή τριαντάφυλλο.

Στην κατηγορία των σαμπουάν μπορούμε να βάλουμε και τους αφρούς και στεγνό καθαρισμό. Είναι η ιδανική λύση για να καθαρίζετε τα πόδια του σκύλου μετά τις βόλτες. Μπορείτε να επιλέξετε και υγρά πανάκια που επίσης θα βρείτε στο pet shop. Ο αφρός είναι χρήσιμος και για καθαρισμό ενδιάμεσα στο μπάνιο. Αποφύγετε να κάνετε μπάνιο το σκυλάκι σας κάθε ήμερα, αντ’ αυτού χρησιμοποιείστε έναν αφρό.

Μπαλμ: Τα μπαλμ είναι μια μικρή κατηγορία και αφορά τα πέλματα του ζώου. Καταπραΰνουν και μαλακώνουν τα σκληρά πέλματα.

Καθαριστικά ματιών και αυτιών: Oορισμένες φυλές έχουν έντονο πρόβλημα δυσχρωμίας κάτω από τα μάτια ή γύρω από το στόμα τους, κυρίως οι φυλές με λευκό τρίχωμα. Το καθαριστικό θα σας βοηθήσει να αποχρωματίσετε το τρίχωμα αλλά και θα διατηρήσει καθαρά τα ματάκια του σκύλους.

Τα καθαριστικά για τα αυτιά είναι πολύ σημαντικά για σκύλους που υποφέρουν από ωτίτιδα ή άλλες παθήσεις αυτιών. Διαβάστε πολύ καλά τις οδηγίες.

Μην χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν που είναι φτιαγμένο για ανθρώπους καθώς μπορεί να προκαλέσετε πρόβλημα στο ζωάκι σας ή αλλεργική αντίδραση. Επίσης μην βάζετε οινόπνευμα στα αφτιά ή στα μάτια του.

Αρώματα: Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που αγοράζουν αρώματα για τα σκυλάκια τους. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά μην περιμένετε ότι το άρωμα θα σκεπάσει ή θα εξουδετερώσει κάποια μυρωδιά. Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα άρωμα για το σκυλάκι σας προτιμήστε ήπιες μυρωδιές που θα χρησιμοποιείτε σε ειδικές περιστάσεις και όχι συνέχεια.

Αυτές ήταν μερικές συμβουλές για να κρατήσετε καθαρό το σκυλάκι σας μέχρι την επόμενη επίσκεψη στον ειδικό κουρέα ή για την εξ ολοκλήρου φροντίδα του σκύλου από εσάς στο σπίτι. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα παραπάνω και να προσέχουμε την φροντίδα του σκυλάκου μας καθώς τυχόν λάθη μπορεί να μας οδηγήσουν σε επίσκεψη στον κτηνίατρο!

Οι παραπάνω συμβουλές είναι επιμέλεια της φιλοζωικής παρέας του Allaboutpets.gr.