Αρκετά αυξημένες είναι οι απόπειρες διακινητών να οδηγήσουν ομάδες λαθρομεταναστών εντός ελληνικούς εδάφους τις τελευταίες μέρες. Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα σενάρια για μαζική απόπειρα εισβολής στην Ελλάδα, οι συγκεντρώσεις ατόμων που είχαν καταγραφεί στην Ανατολική Θράκη, μεταφράζονται ήδη στις πρώτες απόπειρες εισόδου στην Ελλάδα, από διάφορα σημεία του Έβρου.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση κάτι που μετατρέπεται σε αυξημένη παρουσία στα σύνορα, τόσο από πλευράς της αστυνομίας όσο και του στρατού, καθώς δεν έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο η επιχείρηση «καταιγίδα της Ευρώπης» να λάβει χώρα ανά πάσα στιγμή.
Αστυνομική πηγή τόνισε στο thraki Νεα, ότι στην περιοχή των Μαρασίων, παρατηρήθηκε ομάδα ατόμων που ήταν έτοιμη να περάσει με βάρκα τον Έβρο, ξαφνικά επέστρεψε στο τουρκικό έδαφος. Η ίδια ομάδα εμφανίστηκε ξανά, αλλά αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το πρώτο σημείο που είχε εντοπιστεί, ενώ Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονταν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας των ατόμων να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.
Στο πρώτο σημείο που επιχείρησαν να εισέλθουν στη χώρα μας, υπήρχε ενέδρα με τους φύλακες των συνόρων να είναι έτοιμοι να εμφανιστούν ώστε η βάρκα να μην περάσει στην Ελλάδα.
Αυτό φαίνεται ότι έγινε αντιληπτό, με τον διακινητή να αλλάζει ξαφνικά σχέδιο. Το ενδεχόμενο πάντως να εντοπίστηκε η ελληνική ενέδρα με γυμνό μάτι είναι εξαιρετικά απίθανο. Το πιο πιθανό είναι να υπήρχε άμεση ενημέρωση προς τον διακινητή από άτομα που παρακολουθούσε επισταμένως την ελληνική όχθη με σύγχρονα μέσα και μεγάλη εμπειρία στην παρακολούθηση πεδίου.

Μόνο για χθες στο βόρειο τμήμα του Έβρου, η αστυνομία ανακοίνωσε τέσσερις περιπτώσεις διακινήσεων, όταν συνήθως δεν ανακοινώνει περισσότερες από μία ανά εβδομάδα. . .

Στην πρώτη περίπτωση, στην παρέβρια περιοχή Διλόφου, αστυνομικοί της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας Επέμβασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας συνέλαβαν δύο διακινητές, διότι τους εντόπισαν να μεταφέρουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με πλαστική βάρκα, επτά μη νόμιμους μετανάστες.
Στη δεύτερη περίπτωση, στην παρέβρια περιοχή Μαρασίων, οι παραπάνω αστυνομικοί συνέλαβαν άλλους δύο διακινητές, τους οποίους εντόπισαν να μεταφέρουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο με πλαστική βάρκα, τρεις μη νόμιμους μετανάστες.
Στην τρίτη περίπτωση, στην αγροτική περιοχή Πραγγίου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου συνέλαβαν ακόμη έναν διακινητή, διότι τον εντόπισαν να καθοδηγεί πεζός στην ενδοχώρα εννέα μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους προηγουμένως είχε περαιώσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας με βάρκα τον ποταμό Έβρο.
Στην τέταρτη περίπτωση, χθες το πρωί, στην αγροτική περιοχή της Ορεστιάδας, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, συνέλαβαν έναν διακινητή, καθόσον τον εντόπισαν να καθοδηγεί πεζός στο εσωτερικό της χώρας οχτώ μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους προηγουμένως είχε περαιώσει από την Τουρκία στην Ελλάδα, διασχίζοντας με βάρκα τον ποταμό Έβρο.

Στο μεταξύ, οι ελληνικές αρχές που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με ευρωπαϊκές υπηρεσίες χωρών που θέλουν ουσιαστικά να χτυπήσουν τα κυκλώματα διακίνησης, διαπιστώνουν μέσω καναλιών επικοινωνίας, ότι οι διακινητές χαρακτηρίζουν πλέον το πέρασα στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας δύσκολη υπόθεση. Αυτό αν γίνεται διότι πράγματι είναι δύσκολη υπόθεση ή γιατί τα κυκλώματα θέλουν να ανεβάσουν τις τιμές, θα αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα, όπου θα αλλάξουν άρδην και οι καιρικές συνθήκες.