Χωρίς καμία λύση και με δεδομένο πλέον ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θεωρεί ακατάλληλες τις αποθήκες, η ίδρυση της σχολής ψυχολογίας στην πόλη των κάστρων βρίσκεται στον αέρα, καθώς όπως τονίζει ο πρύτανης του ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης σε επιστολή του προς τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλου Διδυμοτείχου, είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας. Κι όλα αυτά, όταν υπάρχει μόνο η προφορική δέσμευση του υφυπουργού παιδείας για ίδρυση σχολής ψυχολογίας και τίποτα άλλο.

Τα πάνω κάτω φέρνει η αλληλογραφία του δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου με τον πρύτανη του ΔΠΘ Αλέξανδρο Πολυχρονίδη. Οι δύο άνδρες ανταλλάσσουν επιστολές και αυτές να φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία με διαρροές, καθώς υπάρχει ακόμη και μεγάλη καθυστέρηση στην κοινοποίησή τους προς τους δημοτικούς συμβούλους του Διδυμοτείχου.
Ο κ. Πολυχρονίδης απαντώντας σε επιστολή του Δημάρχου, του τονίζει ότι ο πλέον κατάλληλος χώρος για τη στέγαση της σχολής ψυχολογίας είναι το 1ο Γυμνάσιο, ότι το ΔΠΘ ποτέ δεν συμφώνησε για εγκατάσταση σχολής στο 3ο δημοτικό κι ότι οι αποθήκες που προτείνει ο δήμος είναι ακατάλληλες.
Ειδικά δε για τις περίφημες αποθήκες στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού ο πρύτανης τονίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο: Η ακαταλληλότητά τους προκύπτει λόγω θέσης, ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κατάστασης και τέλος υψηλού κόστους αποκατάστασης (εκτιμήθηκε ότι για κάθε αποθήκη θα απαιτηθεί ποσό 2,5 – 3 εκ ευρώ). Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ανακατασκευαστούν είναι κατ’ ελάχιστον 3-4 χρόνια, χωρίς να εκτιμηθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δήμου, με αδυναμία πρόβλεψης κόστους απόκτησης στην παρούσα φάση.
Τα λόγια του πρύτανη, ο οποίος έχει χρόνια εμπειρία στη διοίκηση του πανεπιστημίου, αλλά κυρίως γνώση των χώρων και της τοποθεσίας που απαιτείται για να λειτουργήσει ένα πανεπιστημιακό τμήμα, είναι αποκαλυπτικά.
Ο κ. Πολυχρονίδης τονίζει ότι ο πλέον κατάλληλος χώρος για κατασκευή πανεπιστημιούπολης είναι στον περιφερειακό του Διδυμοτείχου (απέναντι από το τεχνικό λύκειο).
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει δοθεί από το δήμο Διδυμοτείχου στη δημοσιότητα η επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος στον πρύτανη προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων είναι και οι δημότες, ποιες είναι οι προτάσεις της δημοτικής αρχής.

Σχολή νοσηλευτικής
Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης ξεκαθαρίζει ότι δε μπορεί να μιλήσει για τη νοσηλευτική ούτε για τη συστέγασή της με την ψυχολογία, καθώς η νοσηλευτική ανήκει σε άλλο πανεπιστήμιο.

Και να ιδρυθεί θα μείνει η ψυχολογία;
Και ανάμεσα σε όλα αυτά, αν υποθέσουμε ότι βρίσκεται ο κατάλληλος χώρος για να στεγαστεί η σχολή ψυχολογίας, ιδρυθεί φέτος ή στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, βρεθούν οι καθηγητές μπαίνει σειρά ερωτημάτων για τη βιωσιμότητα της σχολής.
Το thraki Νεα, με πρωτοσέλιδο άρθρο του στις 25 Απριλίου του 2021 τόνισε ότι οι κίνδυνοι για το μέλλον της ψυχολογίας είναι πολλοί.
Στο άρθρο τονίζονταν:

Ακόμη κι αν ιδρυθεί η ψυχολογία, σχολή με μεγάλη ζήτηση, την οποία διεκδικεί με αξιώσεις, κτήρια, υποδομές, ώριμη λόγω της τεράστιας εμπειρίας της με το ΔΠΘ τοπική κοινωνία Κομοτηνή, δε σημαίνει ότι το Διδυμότειχο θα έχει ες αεί πανεπιστήμιο.
Τα παρακάτω ερωτήματα τα αφήνουμε για να απασχολήσουν τους σωτήρες.
Πώς θα γίνει η ίδρυση αυτής της σχολής;
Με ποιους καθηγητές;
Σε ποιο κτήριο;
Σε ποια μόνιμη εγκατάσταση;
Τι θα γίνει αν στην αξιολόγηση των ΑΕΙ η σχολή ψυχολογίας Διδυμοτείχου λόγω ελλείψεων σε προσωπικό κ.α. πιάσει πάτο;
Πώς θα την κρατήσει το Διδυμότειχο, όταν χάνει τη μία και μοναδική σχολή που έχει;
Ποιο επιχείρημα θα βρει απέναντι σε μία ολοκληρωμένη πρόταση για μεταφορά σε πόλη που θα παρέχει όσα δεν παρέχει το Διδυμότειχο;

Ας αφήσουν θα τους λέγαμε τις επιστολές και τις υπογραφές κι ας ασχοληθούν με το μέλλον, γιατί αν πέσεις στην παγίδα, θα σε βγάλουν. Το αν θα σε βγάλουν τυχαία ή ύστερα από παρακάλια αν ζήσεις, έχει μικρή σημασία.

 

Η απαντητική επιστολή όμως του πρύτανη στον δήμαρχο έρχεται να επιβεβαιώσει πολλά από τα παραπάνω.

Τι αναφέρει ο κ. πρύτανης.

«Πρόθεση του ΔΠΘ είναι η προσωρινή εγκατάσταση του νέου Τμήματος για 5 τουλάχιστον έτη και χρονικό ορίζονταν όσο απαιτηθεί για την οριστική εγκατάστασή του στην Πανεπιστημιούπολη Διδυμοτείχου που θα δημιουργηθεί».

Ο πρύτανης λοιπόν, μεταφέροντας τις θέσεις του πανεπιστημίου θέτει τον πήχη στα 5 έτη τουλάχιστον, περιμένοντας την πανεπιστημιούπολη.

 

Είναι γνωστό, ότι τις αποφάσεις για την ίδρυση, μεταφορά ή κατάργηση σχολών δεν τις παίρνουν τα πανεπιστήμια, αλλά το υπουργείο παιδείας. Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, κανείς δεν εξασφαλίζει το μέλλον, όσο δεν υπάρχουν μόνιμες εγκαταστάσεις και κυρίως φοιτητική εστία – το πρώτο που πρέπει να διεκδικήσει το Διδυμότειχ0 – ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου. Ο χρόνος περνάει και δεν είναι προς όφελος όσων οραματίζονται σχολές και φοιτητές.