Συνιστά ένα πρόβλημα υγείας… ταμπού για τους περισσότερους ασθενείς, αλλά συμβαίνει να ταλαιπωρεί περίπου 1 στους 3 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο λόγος για τις αιμορροΐδες, οι οποίες σε ορισμένους ανθρώπους προκαλούν ενοχλήσεις καθώς συνοδεύουν την αιμορροϊδική νόσο από την οποία πάσχουν.

Αν και εσείς υποψιάζεστε ότι έχετε προδιάθεση να εμφανίσετε αιμορροϊδοπάθεια ή έχετε ήδη αρχίσει να παρατηρείτε συμπτώματα, δείτε παρακάτω πώς συνδέονται με τις διατροφικές σας συνήθειες και ποια τρόφιμα συστήνετε να αποφεύγετε ώστε να περιορίσετε τις ενοχλήσεις.

Πώς συνδέονται οι αιμορροΐδες με τη διατροφή;

Οι αιμορροΐδες -όπως πιθανώς γνωρίζετε- συνιστούν μικρού μεγέθους αιμοφόρα αγγεία τα οποία υπάρχουν στην περιοχή του πρωκτού φυσιολογικά και συνδράμουν στην σωστή κυκλοφορία του αίματος. Όταν οι αιμορροΐδες νοσούν σημαίνει ότι διατείνονται και πρήζονται, προκαλώντας ποικίλες ενοχλήσεις που συνοδεύονται από πόνο.

Γι αυτό, κάθε ασθενής που βιώνει τέτοια συμπτώματα χρειάζεται να απευθύνεται σε ειδικό ιατρό, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ενδεχομένως σοβαρότερης πάθησης αλλά και να λάβει σωστή διάγνωση και συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία για την αιμορροϊδοπάθεια.

Η διατροφή συνδέεται σε πολλά περιστατικά με το πρόβλημα στις αιμορροΐδες. Και αυτό γιατί πολλές φορές αυτή προκαλείται από τη δυσκοιλιότητα, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με συγκεκριμένο τρόπο διατροφής. Ο θεράπων ιατρός σας είναι σε θέση να σας εξηγήσει ότι στο πλαίσιο του περιορισμού των συμπτωμάτων είναι απαραίτητο να λάβετε μέτρα που αφορούν σε αλλαγές στην καθημερινή διατροφή σας.

Προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η αιμορροϊδοπάθεια, συστήνεται -μεταξύ άλλων- η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (όπως είναι για παράδειγμα τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα λαχανικά και τα φρούτα), η ένταξη προβιοτικών στην καθημερινή διατροφή (γαλακτοκομικά), σε συνδυασμό με επαρκή ενυδάτωση (κυρίως με νερό). Παράλληλα, χρειάζεται να αποφεύγονται οι τροφές που προωθούν τις φλεγμονές και επιδεινώνουν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς με αιμορροΐδες

Τα τρόφιμα από μόνα τους δεν συνιστούν αιτιολογικούς παράγοντες για την εμφάνιση πάθησης στις αιμορροΐδες, ωστόσο δύνανται να επιδεινώσουν τα προβλήματα πέψης, που προκαλούν τον σχηματισμό τους. Στο πλαίσιο υιοθέτησης ενός υγιεινού διαιτολογίου που μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας, προτείνεται να αποφεύγετε τις τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα γλυκά, τα τυριά και το κρέας. Ακόμη, συνίσταται να περιορίσετε στο ελάχιστο τα αεριούχα αναψυκτικά, τον καφέ και το αλκοόλ και φυσικά τρόφιμα και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η σόδα, το ανθρακούχο νερό ή οποιοδήποτε ανθρακούχο ποτό παράγουν υψηλές συγκεντρώσεις αερίων στα έντερα και ως εκ τούτου είναι πρόδρομοι που κάνουν την πρωκτική περιοχή πιο φλεγμονώδη.

Χωρίς να στερείστε, αλλά κρατώντας μέτρο χρειάζεται να αποφεύγετε όσο το δυνατόν τις ζύμες, το λευκο ψωμί και τα ζυμαρικά από άσπρο αλεύρι. Γενικότερα, έχετε κατά νου πως τα επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζουν τη λειτουργία της πέψης και κατ’ επέκταση των αιμορροΐδων γι αυτό δώστε προσοχή και στην περιεκτικότητά τους σε αλάτι αλλά και λίπη.

Ακόμη, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα καυτερά φαγητά ή όσα περιέχουν υπερβολικά καρυκεύματα καθώς προκαλούν τη διόγκωση των αιμορροΐδων. Τα καρυκεύματα που μπορούν να θεωρηθούν περιοριστικά είναι το πιπέρι, η πάπρικα, το κάρυ, το ξίδι και η μουστάρδα.