Στην τελική ευθεία για την άφιξη μεγάλου όγκου στρατιωτικών δυνάμεων και υλικού από τις ΗΠΑ βρίσκεται η Αλεξανδρούπολη.
Τα πρώτα ελικόπτερα έφτασαν ήδη από την Τετάρτη στην Αλεξανδρούπολη, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχιστεί η άφιξη κι άλλων ελικοπτέρων, αρμάτων και οχημάτων υποστήριξης.

Στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να σταθμεύσουν τις επόμενες ημέρες 1000 άρματα και 120 ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, οι εργασίες για τη δημιουργία αμερικάνικης βάσης στο στρατόπεδο Γιαννούλη συνεχίζονται.

Όπως έχει αποκαλύψει το thraki Νεα, οι αμερικανικές δυνάμεις, δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν μικρότερες βάσεις και στην ενδοχώρα του νομού.

Στην Ελλάδα, οι τέσσερις θέσεις που διατηρούν – δημιουργούν βάσεις οι αμερικανοί είναι η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη (λιμάνι και στρατόπεδο Γιαννούλη), Λάρισα (βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, στρατόπεδο Γεωργούλα), πεδίο βολής στο Λιτόχωρο.

Από την Αλεξανδρούπολη, γίνεται συνεχώς μεταφορά δυνάμεων προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με τη διαδρομή που διασχίζουν οι μεταφερόμενες δυνάμεις εντός ελληνικού εδάφους να αγγίζει τα 200 χιλιόμετρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι Αμερικανικές δυνάμεις δε θα λειτουργούν μόνες τους, καθώς το σχέδιο βασίζεται στην υποστήριξή τους από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και για τη μεταφορά, αλλά κυρίως για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων.