Καμία διάθεση να σταματήσει τα έργα δε δείχνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Παρά την ξαφνική έναρξη των εργασιών για την επέκταση των δομών στο Φυλάκιο, μία πρώτη αντίδραση καταγράφηκε την Πέμπτη. Αν και ήταν γνωστό ότι τα έργα θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα (το thraki Νεα έχει κάνει σχετική αναφορά από τις 7 Ιανουρίου), ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φυλακίου Χρήστος Τυρμπάκης έκανε καθημερινές περιπολίες στην περιοχή για να δει πότε θα εμφανιστούν τα πρώτα μηχανήματα.
Σήμερα το πρωί είδε ένα μηχάνημα κι αμέσως άρχισε να ενημερώνει πολίτες να συγκεντρωθούν.

Η ένταση δεν άργησε να εμφανιστεί, καθώς οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν αντιστάθηκαν στην είσοδο μηχανημάτων στο σημείο όπου θα γίνει επέκταση. Μάλιστα ο πρόεδρος του Φυλακίου ένιωσε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο κέντρο υγείας Ορεστιάδας, ενώ πολίτης και χειριστής μηχανήματος κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα, αποτέλεσμα διαπληκτισμού τους. Ο πολίτης υποστήριξε ότι δέχθηκε επίθεση από τον χειριστή και κατέθεσε μήνυση σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ αυτεπάγγελτα ασκήθηκε δίωξη στον πολίτη γιατί παρεμπόδισε την κίνηση μηχανήματος.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος ωστόσο δε φαίνεται να αλλάζει στάση ως προς την επέκταση των δομών.
Να σταματήσουν τα έργα μέχρι να υπάρξει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας από τους αρμόδιους υπουργούς ζήτησε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ενώ στο Φυλάκιο υπάρχουν και μηχανήματα του δήμου Ορεστιάδας για να συνδράμουν στις κινητοποιήσεις αν απαιτηθεί.

Οι κινητοποιήσεις όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη γνωστή η μορφή που θα λάβουν.