Αίσθηση έχει αφήσει η επιστολή του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, στην οποία απευθυνόμενος στην υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως έγραψε: Θα είναι υποτιμητικό για την υψηλή νοημοσύνη σας.

Το αυτονόητο έκανε το υπουργείο παιδείας και δεν μετέβαλε τη λειτουργία του δημοτικού σχολείου Κυπρίνου. Το σχολείο θα παραμείνει 6θεσιο και δε θα μεταβληθεί η λειτουργία του. Η μείωση του αριθμού των δασκάλων θα είχε αρνητικότητες επιπτώσεις για την περιοχή, καθώς οι αποστάσεις για τα άλλα σχολεία είναι πολύ μεγάλες, ενώ ο Κυπρίνος βρίσκεται ένα βήμα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία, κάτι που αποτελεί και συμβολικό στοιχείο για την ενίσχυση του σχολείου.

Την εξέλιξη, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, με μία απλή και γεμάτη νόημα ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος Ορεστιάδας, προς την υπουργό παιδείας, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Το Δημοτικό Σχολείο Κυπρίνου βρίσκεται στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα με άριστη κτηριακή υποδομή και με μία σειρά δράσεων από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που μας έχουν κάνει υπερήφανους και δίκαια το θεωρούμε το «στολίδι» των εκπαιδευτικών δομών του Δήμου μας.
Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι η Κοινότητα Κυπρίνου αποτελεί έδρα Δημοτικής Ενότητας, στα γεωγραφικά όρια της οποίας υπάρχουν δομές ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ. Επίσης στην Κοινότητα Κυπρίνου υπάρχουν στρατιωτικές οικίες αξιωματικών, στις οποίες θα εγκατασταθούν οι οικογένειες των πρόσφατα μετατεθέντων στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων, γεγονός που θα αυξήσει τον αριθμό των μαθητών.
Θεωρώ ότι δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για την αναγκαιότητα διατήρησης του Δημοτικού Σχολείου Κυπρίνου σε εξαθέσιο, διότι θα είναι υποτιμητικό για την υψηλή νοημοσύνη σας.

Φέτος το σχολείο εκτιμάται ότι θα φιλοξενήσει 36 μαθητές, ενώ πέρυσι είχε 37.

Αν και το υπουργείο παιδείας αρχικά με την απόφαση του προϊστάμενου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Έβρο αναστάτωσε την τοπική κοινωνία, τελικά έπραξε το σωστό.
Ευχόμαστε να πράξει το σωστό και για τις πανεπιστημιακές σχολές της Ορεστιάδας, οι οποίες λόγω απόστασης από την Αθήνα, δέχονται λιγότερους φοιτητές, ενώ το επίπεδο σπουδών τους είναι υψηλό, κάτι που προκύπτει και από την ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης. Και το υπουργείο παιδείας, πρέπει να δράσει άμεσα, γιατί δύο χρόνια το αποτέλεσμα δε δείχνει να δρα.

Επίσης, ελπίζουμε και το υπουργείο άμυνας, με υπουργό τον βορειοελλαδίτη Νίκο Παναγιωτόπουλο, να ανταποκριθεί άμεσα κι αυτό, στο εδώ και ετών κάλεσμα του δημάρχου Ορεστιάδας, να αξιοποιηθεί το παλιό σχολείο της Πλάτης και να δημιουργηθούν στρατιωτικές κατοικίες. Αν γίνει αυτό, θα στηριχθούν όχι μόνο οι στρατιωτικοί, αλλά ολόκληρη η περιοχή θα πάρει ζωή και δε θα χρειάζεται να στέλνονται επιστολές στην Κεραμέως. Μόνη της θα στέλνει δασκάλους.
Τα πράγματα είναι απλά.
Απλές αποφάσεις χρειάζονται. . .