Εβδομαδιαίες προτάσεις από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων

Με Λένε Κούμπα
Δευτέρα, 26/9 στις 23:00
Νορβηγικό ντοκιμαντέρ της Όσε Ντρίβενες με τους: Τό­μας Πίρεκ, Μικολάι Πίρεκ, Ντανίτα Πίρεκ, Τζέικομπ Πίρεκ (2015). Όταν η οικογενειακή τους επιχείρηση χρε­οκοπεί, οι γονείς του 12χρονου Κούμπα και του 8χρονου Μικολάι φεύγουν από την Πολωνία για να βρουν δου­λειά στο εξωτερικό. Ο Κούμπα και ο Μικολάι μένουν μόνοι τους πίσω, ώσπου οι γονείς τους να βρουν μια λύ­ση στα προβλήματά τους.

Η Επίδραση της Μουσικής των Τσιγγάνων
Τρίτη, 27/9 στις 23:00
Ντοκιμαντέρ του Γιάνος Ντάρβας (Γαλλία 2020), που εξετάζει την τεράστια και εν πολλοίς άγνωστη επίδραση, την οποία άσκησε η μουσική των Ρομά σε κλασικούς συνθέτες, όπως ο Μπετόβεν, ο Χάυντν, ο Σούμπερτ κ.α.

Συζήτηση με τη Ρόμι Σνάιντερ
Τετάρτη, 28/9 στις 23:00
Βιογραφικό ντοκιμαντέρ του Πατρίκ Ζουντί για τη διά­σημη Γαλλίδα ηθοποιό Ρόμι Σνάιντερ (2018). Στο από­γειο της δόξας της, η Σνάιντερ έδωσε μια μοναδική συ­νέντευξη στη Γερμανίδα φεμινίστρια Άλις Σβάρτσερ, μιλώντας για όλα όσα είχε αφήσει ανείπωτα – το χάσμα ανάμεσα στο είδωλο και τη γυναίκα, αλλά και τη δου­λειά της ως ηθοποιός. Σαράντα χρόνια αργότερα, η Άλις έδωσε στον Ζουντί το ακουστικό υλικό αυτής της συζή­τησης και επανήλθε στο προσκήνιο να μιλήσει για τη μοναδική βραδιά, κατά την οποία η Ρόμι Σνάιντερ απο­κάλυψε τα βαθύτερα μυστικά της ζωής της.

Οι Αόρατοι
Τετάρτη, 28/9 στις 24:00
Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» της Ισπανίας, ο Χαβιέ Μπαρδέμ συγκέ­ντρωσε πέντε σκηνοθέτες (Μαριάνο Μπαρόζο, Ιζαμπέλ Κοϊσέτ, Χαβιέ Κορκουέρα, Φερνάντο Λεόν, Βιμ Βέ­ντερς) για να καταγράψουν τις ιστορίες των «Αόρατων», των ανθρώπων που προτιμούμε να μην βλέπουμε, αλλά που τελικά εμφανίζονται πάντα μέσα στους φόβους και τις ανησυχίες μας, διότι ποτέ δεν παύουν να υπάρχουν. Είναι τα θύματα των αιματηρών συγκρούσεων και των επιδημιών του πλανήτη, όμως είναι και εκείνοι οι άνθρωποι που δεν αποστρέφουν το βλέμμα.

Βουλής Βήμα
Πέμπτη, 29/9 στις 23:00
Η ευρωπαϊκή αντίδραση στην ενεργειακή κρίση και τις πολιτικές εξελίξεις, βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτη­σης της Αλεξίας Κουλούρη με τους καλεσμένους της στην εκπομπή «Βουλής Βήμα».

Θυμάσαι τη Ντόλι Μπελ; Παρασκευή, 30/9 στις 22:00
Ταινία σε σκηνοθεσία του Εμίρ Κουστουρίτσα με τους: Λιλιάνα Μπλαγκόεβιτς, Σλάβκο Στίματς, Σλόμπονταν Αλιγκρούντιτς (1981). Ένας 16χρονος νέος γνωρίζει τον έρωτα, όμως αντιμετωπίζει πολλά άλλα προβλήματα σε μια επαρχιακή πόλη της Γιουγκοσλαβίας, στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

«Έτσι Ήρθαμε από Καρσί….» (3/6)
Σάββατο, 1/10 στις 17:00
Σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων με θέμα τη Μικρασια­τική Καταστροφή και την έλευση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο. Μιλούν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ε­ρευνητές, αλλά και υπερήλικες πρόσφυγες δεύτερης γε­νιάς, καταθέτοντας την πολύτιμη μαρτυρία τους. Επιμέλεια-Παρουσίαση: Τάκης Κάμπρας.

Μικρά Μαθήματα για Έναν Μεγάλον Κόσμο
Σάββατο, 1/10 στις 18:00
Εκπομπή με την Καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου, που προσεγγίζει κομβικά σημεία της παγκόσμιας ιστορί­ας και αποσκοπεί στο να κατανοήσουμε εξελίξεις, οι ο­ποίες επηρεάζουν έως σήμερα την ανθρώπινη μοίρα.

Σε Προσκυνώ Γλώσσα
Σάββατο, 1/10 στις 19:00

Ο Καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθη­νών Γεώργιος Μπαμπινιώτης συνομιλεί με τη δημοσιο­γράφο και κλασική φιλόλογο Βίκυ Φλέσσα για θέματα που άπτονται της γλωσσικής παιδείας και της σχέσεώς μας με την ελληνική γλώσσα.

1945
Σάββατο, 1/10 στις 23:00
Ταινία σε σκηνοθεσία του Φέρεντς Τόροκ με τους Πέτερ Ρούντολφ, Μπενς Τάσναντι, Ντόρα Σταρένσκι (2017, Ουγγαρία). Λίγο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου δύο Εβραίοι επιστρέφουν στο χωριό τους μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά τους. Η άφιξή τους φέρνει αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι ετοιμάζονται να αντιμετωπί­σουν πρόσωπα από το παρελθόν, αλλά και τις συνέπειες για τα όσα έπραξαν εις βάρος τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αδελφές: Το Καλοκαίρι που
Ανακαλύψαμε τις Υπερδυνάμεις μας
Κυριακή, 2/10 στις 17:30
Νορβηγική νεανική ταινία, σε σκηνοθεσία των Σίλιε Σα­λομόνσεν και Άριλντ Έστιν Όμουντσεν (2020). Η εννιά­χρονη Βέγκα και η πεντάχρονη αδελφή της, η Μπίλι, φεύγουν για εκδρομή και διανυκτέρευση στο δάσος. Όλα μοιάζουν υπέροχα, μέχρι τη στιγμή που ο μπαμπάς τους χτυπά τον αστράγαλό του και τα δύο κορίτσια είναι υποχρεωμένα να αναζητήσουν βοήθεια. Ο αρχικός πανι­κός τους, όμως, σύντομα υποχωρεί, καθώς η Βέγκα και η Μπίλι υπερνικούν κάθε φόβο και ανακαλύπτουν τις υπερδυνάμεις που διαθέτουν χάρη στον πανίσχυρο δε­σμό της αδελφικής αγάπης.