Το ότι έχεις ένα τιμολόγιο ρεύματος στο σπίτι ή στην επιχείρησή σου δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνεις εκεί για πάντα. Σήμερα η απελευθέρωση ηλεκτρικής ενέργειας, μας έχει δώσει την ευκαιρία να επιβάλουμε τους δικούς μας κανόνες στην κατανάλωση. Αν έχεις δηλαδή μία επιχείρηση που χρειάζεται μεγάλες ποσότητες σε  ηλεκτρική ενέργεια και οι κιλοβατώρες ξεπερνάνε τις δυο και τρεις χιλιάδες τον μήνα, τότε έχεις την ευκαιρία μέσα από τη σωστή έρευνα να πάρεις τη δική σου προσφορά, κάνοντας και εσύ μία πρόταση στην εταιρεία ρεύματος που πρόκειται να συνεργαστείς. Σίγουρα δεν είναι κάτι το οποίο είχες σκεφτεί αλλά μπορεί να γίνει. Παλιά αυτό ήταν ακατόρθωτο, γιατί υπήρχε μόνο μία κρατική εταιρία παροχής ρεύματος. Σήμερα όμως η αλλαγή παρόχου ρεύματος είναι κάτι συνηθισμένο.

Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα μέσα από τις σύγχρονες ιστοσελίδες εταιρειών που ασχολούνται με την αγορά του ρεύματος. Η αλλαγή παρόχου ρεύματος είναι ένα παζλ που πρέπει να συνδέσεις προκειμένου να βρεις την καλύτερη προσφορά. Οι παράμετροι είναι αρκετοί και οι τιμές θα σε πελαγώσουν. Τώρα όμως με απλά βήματα, μπορείς να έχεις στα χέρια σου όλες τις ώρες που θες από όλες τις εταιρείες ρεύματος. 

Πριν κάνεις το επόμενο βήμα καλό θα είναι να διαβάσεις τις παρακάτω συμβουλές:

 

  • Ψάξε να βρεις πόσες κιλοβατώρες το χρόνο καταναλώνεις και βάση αυτού προσπάθησε να πάρει την καλύτερη προσφορά, σύμφωνα με τη δική σου αντικειμενική κατάσταση.
  • Θα πρέπει να ξέρεις αν χρειάζεσαι μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα. 
  • Σου είναι αναγκαίο να έχεις ξεχωριστή χρέωση για νυχτερινό τιμολόγιο και άλλοι για τις υπόλοιπες ώρες;.
  • Σε ενδιαφέρει να έχεις κάποια προνόμια όσον αφορά τις  εμπρόθεσμες πληρωμές ή τις ηλεκτρονικές με web banking.
  • Σε ενδιαφέρουν ίσως κάποια μπόνους ή άλλα δώρα που δίνονται από τις εταιρίες
  • Αποτελεί για σένα κριτήριο προτίμησης το ρεύμα του παρόχου να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
  • Θες να παίρνεις τιμολόγιο ανά τετράμηνο ή εξοφλητικό κάθε μήνα; 
  • Σε ενδιαφέρει να έχεις  ενιαίο τιμολόγιο μαζί με φυσικό αέριο;
  • Ενδιαφέρεσαι να ηλεκτροδότησης την επιχείρηση, το σπίτι ίσως και το εξοχικό; Σε αυτή την περίπτωση αν η συνολική κατανάλωση είναι αρκετή, θα μπορέσεις να ζητήσεις μία ειδική προσφορά στην τιμή της κιλοβατώρας.
  • Θες να ξέρεις αν υπάρχει κάποια ρήτρα σε περίπτωση που θες να διακόψεις της εργασίας σου με την εταιρεία;

Πολλές εταιρείες επίσης χρεώνουν τόκο υπερημερίας, όταν ο καταναλωτής αργεί να πληρώσει και υπάρχει προηγούμενο υπόλοιπο. Επίσης λίγες είναι οι εταιρείες που δεν χρεώνουν πάγιο στο λογαριασμό. Μην δίνεις σημασία μόνο στην τιμή της κιλοβατώρας γιατί το πάγιο μπορεί να είναι μεγαλύτερο που θα σου χρεωθεί στο λογαριασμό.

Για να έχεις μία ξεκάθαρη εικόνα θα πρέπει να ζητήσεις από τις εταιρείες ρεύματος αναλυτική προσφορά για το πρώτο κομμάτι το λογαριασμό που σε αφορά περισσότερο και είναι το πιο ανταγωνιστικό. Αυτό το κομμάτι περιλαμβάνει τη χρέωση του ρεύματος, το πάγιο που θα χρεωθείς, κάποια έκπτωση που θα μπει αν δικαιούσαι. Έχοντας αυτά υπόψη θα μπορείς να δεις τι θα πληρώσεις μόνο για τη δική σου κατανάλωση.

Το δεύτερο κομμάτι είναι ρυθμιζόμενες χρεώσεις και κάποιες λοιπές επιβαρύνσεις. Αυτά τα ποσά μπαίνουν σε όλους τους λογαριασμούς ανεξάρτητα με τον πάροχο που θα επιλέξεις. Επίσης τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ όπως και ο δημοτικός φόρος εξαρτάται από την περιοχή που μένεις και τα τετραγωνικά του οικήματος που θες να ηλεκτροδοτήσεις.