12 νέα βιβλία για ενήλικες και παιδιά, κυκλοφόρησαν τον Μάρτιο από τις εκδόσεις Διόπτρα.
«Ευελπιστούμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το βιβλίο να λειτουργήσει σαν καταφύγιο, παρηγοριά και ελπίδα», αναφέρουν οι εκδόσεις στην παρουσίαση των βιβλίων.
Ας δούμε πιο αναλυτικά ορισμένες από τις νέες κυκλοφορίες.

Η αγγελία – Freida McFadden
Η Μίλι έχει περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της στη φυλακή, όπου βρέθηκε στα δεκαεφτά της. Τώρα αναζητά μια εργασία που θα της επιτρέψει να έχει μια φυσιολογική ζωή. Γι’ αυτό, όταν δέχεται τα απρόσμενα νέα της πρόσληψής της ως οικιακής βοηθού στην πλούσια σύζυγο και μητέρα Νίνα, αγνοεί όλα τα ανησυχητικά σημάδια και τις παραξενιές της Νίνα, θέλοντας τόσο πολύ να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Όμως ακόμη και το δωμάτιό της μοιάζει περισσότερο με κελί παρά με δωμάτιο υπηρεσίας. Μια ιστορία γεμάτη αναπάντεχες ανατροπές που δεν θα σας αφήσει να κλείσετε μάτι μέχρι να την τελειώσετε. Όποιος απόλαυσε τη Γυναίκα στο παράθυρο και το Κορίτσι του τρένου, αυτή την ιστορία θα τη λατρέψει!
Μετάφραση: Κίκα Κραμβουσάνου

Δώδεκα ημέρες θύελλας – Ελένη Γαληνού
Σε μια δεξίωση η Μελίνα συναντά τον Έκτορα, τον νεανικό της έρωτα. Αρχικά απορεί που δεν την αναγνωρίζει, όταν όμως με ένα σημείωμα την καλεί να βρεθούν την επομένη κρυφά, αναστατώνεται, διστάζει, είναι παντρεμένη. Η περιέργεια τελικά νικά και στο ραντεβού ο Έκτορας της αποκαλύπτει κάτι αναπάντεχο: ένας άγνωστος τον έχει προσλάβει για να την παρασύρει σε μια παράνομη σχέση, πιθανόν για να διαλύσει τον γάμο της. Ένας έρωτας επιστρέφει απ’ το παρελθόν σαν παγίδα. Μια παγίδα που μπορεί να νικήσει μόνο ο έρωτας.

Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ – Χόρχε Κάπα
Τώρα ο Τσίτσος, η διάσημη γάτα των social media, έχει το δικό της βιβλίο!
Ο Τσίτσος ήταν μια γάτα σαν όλες τις άλλες, μια γάτα που ζούσε με βάση το ιερό τρίπτυχο «Όταν νυστάξεις, κοιμήσου· όταν πεινάσεις, φάε και στο ενδιάμεσο γλείψου». Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι ήταν κάπως πιο προνομιούχος, μιας και ζούσε μέσα στα ανάκτορα και περιτριγυριζόταν από 15 ανυπόληπτες γάτες-πληβείους, ενώ είχε για υπηρέτη τον χουμανιστικό πατέρα του… ώσπου κάποια στιγμή συνέβη κάτι εξαιρετικό, κάτι που δεν είχε συμβεί για χιλιετηρίδες.
Ο Τσίτσος ανακάλυψε ότι μπορεί να… ομιλεί.

Ο πρώτος που πεθαίνει στο τέλος – Adam Silvera
Το Δελτίο Θανάτου σάς καλωσορίζει στην πρώτη νύχτα!
Τα τελευταία χρόνια ο Οράιον Πέιγκαν δίνει μάχη για τη ζωή του εξαιτίας μιας σοβαρής καρδιακής πάθησης. Φοβάται να ζήσει έντονα, φοβάται πως θα πεθάνει ξαφνικά. Εκείνο το βράδυ αποφασίζει να γραφτεί σε έναν νέο οργανισμό που προβλέπει τον θάνατο, ενώ λαμβάνει μια πρόσκληση για το πάρτι στην Τάιμς Σκουέαρ για να γιορτάσουν την έναρξη του Δελτίου Θανάτου. Ο μελλοθάνατος θα πρέπει να ανακαλύψει μόνος του πώς θα αλλάξει η ζωή του την τελευταία μέρα.
Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης

Το φοβερό βιβλίο – Jason Mott
Τι σημαίνει να είσαι Μαύρος στην Αμερική του σήμερα; Ένας συγγραφέας που ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία ξεκινά μια μεγάλη περιοδεία σε όλη τη χώρα για να προωθήσει το best seller βιβλίο του. Όμως ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από το προσωπείο του συγγραφέα; Η τέχνη και τα χρήματα, η ταυτότητα και το δικαίωμα να διαλέγεις ποιος θα είσαι, η δόξα και η αγάπη, ο ρατσισμός και το τι σημαίνει να είσαι Μαύρος στην Αμερική του σήμερα σ’ ένα καλειδοσκοπικό μυθιστόρημα, αστείο και τραγικό, που τρέχει με ξέφρενο ρυθμό κι έχει για μουσική υπόκρουση τους πυροβολισμούς εναντίον αθώων. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που τιμήθηκε με το National Book Award 2021 και που είναι ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος του: φοβερό βιβλίο.
Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου

Σε απόσταση αναπνοής – William Golding
Μετά το βραβευμένο με Booker Μύησις ταξιδευτού, το συναρπαστικό ταξίδι ενηλικίωσης του Έντμουντ Τάλμποτ συνεχίζεται στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας «Ως τα πέρατα της Γης». Στο δεύτερο μέρος της συγκλονιστικής τριλογίας οι ήρωές μας βρίσκονται μεσοπέλαγα, καθώς το πλοίο τους ταξιδεύει προς την Αυστραλία. Σε μια σουρεαλιστική συγκυρία συναντούν απρόσμενα ένα ακόμα πλοίο και ενώνονται μαζί του. Οι επιβάτες των δύο πλοίων γνωρίζονται, χορεύουν, ερωτεύονται… την ίδια ώρα που στη θάλασσα επικρατεί η αποπνικτική ηρεμία πριν την καταιγίδα.
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος

Ο William Golding κέρδισε το βραβείο Booker το 1980 για το μυθιστόρημά του Μύησις ταξιδευτού και το 1983 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Χρίστηκε ιππότης το 1988.

Μίκι7 – Edward AShton
Ο Μίκι7 είναι Αναλώσιμος, ένας εργαζόμενος σε μια ανθρώπινη αποστολή που έχει ως στόχο να αποικήσει τον παγωμένο πλανήτη Νίφλχαϊμ. Όταν σκοτωθεί ένα αντίγραφό του, αμέσως δημιουργούν ένα νέο, το οποίο φέρει σχεδόν ανέπαφες τις αναμνήσεις του προηγούμενου. Μετά από έξι θανάτους ο Μίκι7 καταλαβαίνει επιτέλους τους όρους του συμβολαίου του. Και τότε, σε μια εξερευνητική εξόρμηση ρουτίνας, ο Μίκι7 χάνεται και θεωρείται νεκρός. Ο νέος κλώνος, ο Μίκι8, έχει δημιουργηθεί ήδη και είναι έτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντα του Αναλώσιμου.
Ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας στα χνάρια του Ανθρώπου στον Άρη, που γίνεται ταινία από τον Bong Joon-Ho.

Χρόνος: Από τον μύθο του Κρόνου στο Cern – Guido Tonelli
Ο χρόνος είναι ένα μυστήριο για τους ανθρώπους, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, ακόμα και για τους επιστήμονες, όπως ο Νεύτων, ο Αϊνστάιν και ο Πλανκ, που προσπάθησαν να τον εξηγήσουν. Ρέει; Στέκεται ακίνητος; Μπορεί να μετρηθεί; Πώς τον επιβραδύνει η βαρύτητα; Πώς τον σταματούν οι μαύρες τρύπες; Πάντα ζούσαμε μέσα στον χρόνο, ο οποίος ωστόσο δεν είναι αιώνιος. Ο διάσημος φυσικός Guido Tonelli μας οδηγεί σ’ ένα ταξίδι στην ιστορία, στην επιστήμη, στην τέχνη και στη φιλοσοφία, όπου θα επιχειρήσουμε να συλλάβουμε λίγο καλύτερα την έννοια του χρόνου και τη σχέση μας μαζί του.

O Guido Tonelli έχει λάβει το διεθνές βραβείο Fundamental Physics Prize (2013) και το βραβείο Enrico Fermi της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής (2013), ενώ το 2014 του απονεμήθηκε τιμητικό μετάλλιο από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Αφοσίωση στον θάνατο – J.D. Robb
Η Ιβ Ντάλας επιστρέφει για να αντιμετωπίσει τον πιο πολυμήχανο εχθρό της: έναν «μυστικό θαυμαστή» που την περιπαίζει στέλνοντάς της σημειώματα και σκοτώνει δίχως έλεος. Ένας άγνωστος βομβιστής βάζει στο στόχαστρο τη Νέα Υόρκη. Η υπαστυνόμος Ιβ Ντάλας λαμβάνει χλευαστικές επιστολές του, με τις οποίες υπόσχεται να προκαλέσει μαζικό τρόμο και να διαλύσει ολοκληρωτικά τις «διεφθαρμένες μάζες». Όταν πια το αμείλικτο δίκτυο εξαπάτησης και ολέθρου που εκείνος έχει στήσει απειλεί αυτούς για τους οποίους η Ιβ νοιάζεται περισσότερο, η υπαστυνόμος αντεπιτίθεται. Η Αφοσίωση στον θάνατο είναι ένα από τα πιο εκρηκτικά βιβλία της σειράς.