Και οι κάτοικοι του Τυχερού και του Προβατώνα δήμου Σουφλίου, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δίνουν για ανακύκλωση τα ρούχα τους. Ήδη στο Τυχερό, τοποθετήθηκαν τρεις κάδοι ανακύκλωσης ρούχων από την East West Greece. Οι κάδοι βρίσκονται στην κεντρική πλατεία Τυχερού, στην πλατεία Κ. Τσαβδαρίδη (Άλσους) και στην πλατεία των ταξί στον Προβατώνα.

Πώς γίνεται η ανακύκλωση ρούχων;
Το όνομα East West συνδέεται διεθνώς με την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την οικολογική συνείδηση, καθώς και με μια μακρά πείρα των σχεδόν 40 ετών στον τομέα της διαχείρισης μεταχειρισμένων ενδυμάτων. Η εκτεταμένη εμπειρία και ο τρόπος διαχείρισης που εφαρμόζεται από την εταιρεία, την καθιστά πρωτοπόρο στον τομέα της. Η εταιρεία ιδρύθηκε αρχικά στη Γερμανία και μετέφερε τη γερμανική τεχνογνωσία (know-how) σε διάφορες χώρες, όπως Ισπανία, Ουκρανία, Αμερική κλπ. Το 2015 συστάθηκε η East West Greece Ι.Κ.Ε στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την εφαρμογή στην Ελλάδα της ορθής διαχείρισης των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων και με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η συνεργασία με Δήμους σε όλη την Ελλάδα ξεκίνησε, με σκοπό την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, όπως γίνεται ήδη με το γυαλί και το πλαστικό. Βασικός γνώμονας όλου του εγχειρήματος είναι να προάγει την πράσινη συνείδηση και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον πλανήτη, σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν οριστεί και περιγράφονται στην ΚΥΑ 4819/23-07-2021 και την οδηγία ΕΕ 2018/851 για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, που αποσκοπούν:
• στην πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων
• τη μείωση των αρνητικών συνεπειών της παραγωγής αποβλήτων
• την αύξηση της ανακύκλωσης
• τον περιορισμό του συνολικού αντικτύπου της χρήσης πόρων, και
• τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους με στόχο τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία
Με το σύστημα διαχείρισης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που εφαρμόζει η East West Greece (εγκατάσταση κάδων, συλλογή/μεταφορά, διάθεση προς επανάχρηση και ανακύκλωση), μέσα σε 7 χρόνια (2016–2023) έχει καταφέρει:
• να εξυπηρετεί πάνω από 70 ΔΗΜΟΥΣ σε όλη την Ελλάδα, με την τοποθέτηση κάδων ειδικών προδιαγραφών για τη συλλογή των μεταχειρισμένων ρούχων στα σημεία τα οποία υποδεικνύει ο εκάστοτε Δήμος
• να εγκαταστήσει ένα πυκνό δίκτυο δύο χιλιάδων πεντακοσίων ( 2.500 ) κάδων με τους συνεργαζόμενους δήμους σε όλη την Ελλάδα στην προσπάθεια ενίσχυσης της διαλογής στην πηγή
• να παρέχει άριστες υπηρεσίες στην αποκομιδή (συλλογή, μεταφορά) και διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, με συχνή συλλογή των υλικών με μέσα της εταιρείας
• να συλλέξει 16.000 ΤΟΝΟΥΣ μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης/υπόδησης και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων ( Κωδικός ΕΚΑ 20 01 10)
• να διαχειριστεί το ρεύμα των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων (συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία, διάθεση προς επανάχρηση ή ανακύκλωση) σύμφωνα με τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας
• να ενημερώνει ορθώς και έγκαιρα το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, ώστε να υπάρχει πληροφόρηση του κράτους, των αρμόδιων υπηρεσιών και των πολιτών, για τις ποσότητες συλλογής και διαχείρισης.
Υιοθετούμε όλες τις πρακτικές της πράσινης κυκλικής ανάπτυξης μέσω της εφαρμογής νέων τεχνολογιών, σε όλα τα φάσματα της λειτουργίας της επιχείρησης, με κύριο στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων γίνεται με τη χρήση:
– ενός φορτηγού μεταφορών
– 4 τρέιλερ/ρυμουλκών, και
– 21 ειδικών αδειοδοτημένων οχημάτων με προδιαγραφές ρύπων EURO 6, για τη συλλογή και μεταφορά των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων, καθιστώντας την υπηρεσία μας απόλυτα πράσινη.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, καθώς και για τη δημιουργικότητα, αποτελεσματικότητα και καινοτομία του συστήματος διαχείρισης κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων που εφαρμόζουμε, έχουμε πιστοποιηθεί με τα ΙSO 9001, 14001, 26001. Μέσα από κάθε μας δραστηριότητα δημιουργούμε άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας (σε κάθε 150 κάδους που τοποθετούνται, αντιστοιχούν 2-3 νέες θέσεις εργασίας). Όλες μας οι συνεργασίες, όπως και η συγκεκριμένη, πραγματοποιούνται μέσα στα πλαίσια του R&D, των αδειοδοτήσεων και των πιστοποιήσεών μας.
«Για να επαναφέρουμε τον πλανήτη σε ισορροπία, αλλάζουμε νοοτροπία…Think Green, Live Green, Be Green!!»