Αλλάζει πλέον το παιχνίδι στην περιφέρεια ΑΜΘ, καθώς οι δύο βασικοί διεκδικητές της περιφέρειας ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και ο Χριστόδουλος Τοψίδης, βλέπουν την τράπουλα να ξαναμοιράζεται. Ο λόγος για την ένταξη στις εκλογές ψηφοδελτίου με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κατεβάσει περιφερειάρχες σε όλη τη χώρα και θεωρεί ότι η παρουσία του στην ΑΜΘ πρέπει να είναι ισχυρή. Το kavalanews είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχουν ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα οι συζητήσεις τόσο στις νομαρχιακές, όσο κυρίως στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι πρώτες επαφές με υποψηφίους έχουν γίνει και υπάρχουν και οι πρώτες ενδείξεις άρνησης.
Η υποψηφιότητα της πρώην βουλευτή Δράμας Χαράς Κεφαλίδου δεν φαίνεται να έχει καμία ισχυροποίηση καθώς όλα δείχνουν ότι η κα. Κεφαλίδου, δεν επιθυμεί να εμπλακεί τώρα με την περιφέρεια. Μικρές πιθανότητες φαίνεται ότι έχει και η υποψηφιότητα του Ξανθιώτη Παναγιώτη Δαβιτίδη και ακόμη μικρότερες αυτή του Κώστα Κατσιμίγα, ο οποίος είχε στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές. Αν και πολλοί θεωρούν ότι ο κ. Κατσιμίγας, θα μπορούσε να προσελκύσει κι ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη προταθεί από κάποια νομαρχιακή, μειώνει τις πιθανότητες να είναι υποψήφιος.

Στο μεταξύ, τα πάνω κάτω ήρθαν στην Καβάλα, καθώς ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπακοσμάς θα είναι υποψήφιος με τον νυν περιφερειάρχη, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση και της νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Την ίδια ώρα, ο Χριστόδουλος Τοψίδης, βλέπει υποψηφίους, αλλά λαμβάνει και απαντήσεις του τύπου “περίμενε, να δούμε τι θα κάνει πρώτα το ΠΑΣΟΚ”. Οι απαντήσεις αυτές προέρχονται από άτομα που είναι ΠΑΣΟΚ και θέλουν να στηρίξουν Τοψίδη, αλλά λόγω κόμματος, δεν θα μπορούν να τον στηρίξουν και με την υποψηφιότητά τους.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, έχει συσταθεί επιτροπή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η οποία αποτελείται από τους:

Συντονιστής : Κώστας Σκανδαλίδης
1. Βαγγέλης Αργύρης
2. Βασίλης Βαλασόπουλος
3. Καλλιόπη Γιαννοπούλου
4. Σίμος Δανιηλίδης
5. Πάρις Κουκουλόπουλος
6. Γαβριήλ Κουρής
7. Ξενοφών Μανιατογιάννης
8. Νίκος Μήλης
9. Κατερίνα Μπατζελή
10. Μανώλης Όθωνας
11. Κων/νος Παπαγεωργίου
12. Γιώργος Πετρίδης
13. Νίκος Σαλαγιάννης
14. Χριστίνα Σταρακά
15. Δημήτρης Τσιμπανάκος
16. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος

Ο ρόλος του Κώστα Σκανδαλίδη και του στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη Νίκου Μήλη (σπούδαζαν μαζί στην Ξάνθη) είναι καθοριστικός. Βασική όμως είναι και η άποψη του πρώην δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη, ο οποίος αν και είχε ακουστεί δεν θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης στην ΑΜΘ. Τις τελευταίες ώρες, έντονα συζητείται το όνομα του Γιώργου Πεταλωτή. Ο κ. Πεταλωτής πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης. Όσοι μιλούν υπέρ του Πεταλωτή, προσθέτουν ότι διετέλεσε και πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης, ιδιότητα με την οποία έγινε γνωστός σε μεγάλο κύκλο στην περιφέρεια.
Οι τελικές αποφάσεις, αναμένονται μέχρι τις 20 Ιουλίου.