Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο δεν είναι σίγουρα μια εύκολη υπόθεση για τους υποψηφίους. Αποτελεί μια αγχωτική κατάσταση αλλά εξίσου σημαντική, καθώς ο υποψήφιος καλείται να επιλέξει την σειρά με τις σχολές που θέλει να εισαχθεί και εν κατακλείδι την μελλοντική επαγγελματική του πορεία. Η ορθή συμπλήρωση του μηχανογραφικού οδηγεί στην επαγγελματική επιτυχία τονίζει η κ. Τζανταρμά Κλειώ, εφόσον αυτό γίνει σωστά με βάση τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες αλλά συνδυάζοντας και κατά κύριο λόγο την βαθμολογία του στις εξετάσεις.
Οι ημερομηνίες υποβολής του μηχανογραφικού για το 2023 ξεκίνησε από την Παρασκευή 7 Ιουλίου, μέχρι και την Δευτέρα 17 Ιουλίου στις 24:00. Δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έχουν αυτοί που εξετάστηκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2023 και κατέχουν απολυτήριο λυκείου. Παράλληλα, όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2021 ή 2022, διεκδικούν φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Να σημειωθεί ότι, για τους υποψηφίους του 10% έτους 2020 δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), αλλά για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε το 2021.
Ας δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε κατά το μηχανογραφικό. Βασικός κανόνας, είναι να ολοκληρωθεί η κατάθεση μέσα στις ημερομηνίες προθεσμίας, διότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παράτασης υποβολής του. Δεύτερον, η σειρά προτίμησης χρειάζεται να εκφράζει πρωτίστως την επιθυμία του υποψηφίου! Το να ακούμε τους γύρω μας και τον φίλο/-η μας για τις επιλογές που θα κάνουμε εμείς, είναι μια απαγορευτική τακτική. Βέβαια, πάντα θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας τα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα, που καθορίζουν σημαντικά τις επιλογές μας. Καλό θα ήταν παράλληλα, να κοιτάζουμε τα τμήματα κάνοντας μια μικρή έρευνα, μελετώντας δηλαδή το περιεχόμενο σπουδών, τα μαθήματα και τα επαγγελματικά δικαιώματα τους όπως περιγράφονται στις επίσημες ιστοσελίδες τους. Εξίσου σημαντικό, είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα που παραχωρεί κάθε τμήμα. Το ίδιο όνομα τμήματος, δεν σημαίνει ότι τα δικαιώματα είναι ίδια. Με τους παραπάνω τρόπους, θα κατανοήσουμε αν πραγματικά μας αρέσει και μας ταιριάζει. Τονίζεται, ότι η σταδιοδρομία μας θα πρέπει να σχεδιαστεί, κοιτώντας μπροστά με βάση το τι ακολουθεί στο μέλλον και όχι μόνο το τι βλέπουμε τώρα.
Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού, μπορούμε να δηλώσουμε ακόμα και όλα τα τμήματα που έχουμε πρόσβαση. Το να περιορίζουμε τις επιλογές μας, ίσως μας οδηγήσει «έξω» από το πανεπιστήμιο. Μπορούμε να δηλώσουμε ακόμα και αυτά τα τμήματα που πιστεύουμε ότι δεν θα μπούμε. Εφόσον οι βάσεις ανά χρονιά αλλάζουν σε πολλά τμήματα, δεν μπορεί κανείς να κάνει μια σίγουρη πρόβλεψη. Τέλος, χαμηλές βάσεις, δε σημαίνει ότι η σχολή είναι χαμηλού κύρους. Οι προοπτικές ενός τμήματος, δεν αντικατοπτρίζονται από το τα υψηλά ή χαμηλά μόρια ενός τμήματος, βλέποντας τμήματα χαμηλόβαθμα να μας δίνουν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με ομοειδή τμήματα με υψηλότερα μόρια, και αντίστοιχα τμήματα με υψηλόβαθμα τα οποία δεν αντιπροσωπεύουν την σύγχρονη αγοράς εργασίας.
Το να γίνει μια εύστοχη επιλογή σχολής, προϋποθέτει αρκετές σκέψεις και παραμέτρους. Ο Ευκλείδης, μπορεί να βοηθήσει τους υποψηφίους με συνεδρίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού και συμπλήρωσης μηχανογραφικού, δίνοντας στοχευμένες οδηγίες για τη διαδικασία επιλογής σχολής και τη δήλωσή της στο Μηχανογραφικό Δελτίο.