Στις ερωτήσεις του thraki Νεα, απαντάει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας Αλέξανδρος Μπαρμπούδης. Ο Αλέξανδρος Μπαρμπούδης, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Ορεστιάδα Νέα Ξανά» και στο παρελθόν, έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΚΚΠΑΑΔΟ.

 

Η παρουσία σας στα δημόσια πράγματα είναι πλέον πολύχρονη. Δεν είναι μόνο η αυτοδιοίκηση, αλλά κι άλλοι τομείς με τους οποίους έχει ασχοληθεί. Είναι όμως ο δήμος Ορεστιάδας ο τομέας που σας “τραβάει” περισσότερο;

Η παρουσία μου στα δημόσια πράγματα όντως είναι πολύχρονη. Κάνοντας μια μικρή ανάδρομη ξεκινά από τα μαθητικά μου χρόνια, περνάει στα φοιτητικά και συνεχίζει έως και σήμερα με την παρουσία μου σε συνδικαλιστικά όργανα, ομάδες, συλλόγους, επιτροπές κ.α. Φυσικά σταθμός υπήρξε η εκλογή μου το 2014-2019 στο δημοτικό συμβούλιο και η εκλογή μου ως πρόεδρος του ΚΚΠΑΑΔΟ. Εμφορούμενος από αυτήν την εμπειρία καταλήγω στο ότι ο τομέας του δήμου Ορεστιάδας είναι αυτός που με τραβάει ως το κορυφαίο θεσμικό όργανο που συνδυάζει και υπερκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό όλες τις προηγούμενες αρμοδιότητες που κατά καιρούς είχα.

 

Βγήκατε ανοιχτά από την πρώτη στην ουσία μέρα όπου ο Διαμαντής Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει τον δήμο και δηλώσατε την υποστήριξή σας. Στην ουσία δεν αφήσατε κανένα περιθώριο σε άλλον υποψήφιο δήμαρχο να σας πλησιάσει. Γιατί αποκλείσατε όλους τους άλλους;

Νομίζω ότι υπήρξε αρκετός καιρός έπειτα από τη μη εκλογή μου για να με πλησιάσει ο οποιοσδήποτε. Παρόλα αυτά όμως, προτιμώ εγώ να επιλέγω τον υποψήφιο δήμαρχο με τον οποίο θα πορευτώ. Η αλήθεια είναι ότι στα μέσα της θητείας που διανύουμε αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος. Με την ανακοίνωση όμως του Διαμαντή δε θα μπορούσα να μείνω αμέτοχος. Διέκρινα τον άνθρωπο που μπορεί να οδηγήσει το δήμο στην δεύτερη 100ετιας της. Τον άνθρωπο που μπορεί να βγάλει το δήμο από την απομόνωση και να πραγματοποιήσει όλα αυτά που τόσο καιρό σε κάποια αυτιά ακουγόντουσαν λόγια θερινής νυκτός, παρόλο που ήταν, και είναι ακόμη, αυτονόητα και επίκαιρα.

 

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας όταν ήσασταν μέλος του συνδυασμού του, είχε μιλήσει με πολύ θερμά λόγια για εσάς και το έργο σας. Τελικά οι δρόμοι σας είναι διαφορετικοί. Οι προσωπικές σχέσεις σας έχουν διαταραχθεί;

Πιστεύω ότι δεν άλλαξε αυτό τώρα που δεν είμαι στον συνδυασμό του. Πράγματι εκείνη την 5ετια στο ΚΚΠΑΑΔΟ παρήγαγα σημαντικό και πολυσχιδή έργο με τους τότε υπηρεσιακούς παράγοντες. Ενδεικτικά ότι εκείνη την περίοδο :

δημιούργησα 20 νέες θέσεις εργασίας

πήρα τη δωρεάν σίτιση για την τρίτη ηλικία

ανακαίνισα ολικά τον παιδικό σταθμό Ριζιων, τα ΚΑΠΗ Ριζίων και Ορεστιάδας

έκανα παρεμβάσεις μικρές και μεγάλες σε όλα τα κτίρια και όλες τις δομές που είχα στην ευθύνη μου

ενώ ίσως να ήμουν και ο μοναδικός που όταν παρέδωσα τα κλειδιά, άφησα και ταμειακά διαθέσιμα για τον επόμενη διοίκηση

Όσο για τις προσωπικές μας σχέσεις από πλευράς μου δεν έχει αλλάξει κατι. Από πλευράς του; Ρώτησε τον ίδιο.

 

 

 

Γνωρίζετε από πρώτο χέρι το πως είναι να διατηρείς κατάστημα σε ένα χωριό που κάποτε ήταν “κεφαλοχώρι” και τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πληθυσμιακή φθίνουσα πορεία. Δυστυχώς αυτή την πορεία ακολουθούν πολλά χωριά. Κάποιοι πολιτικοί λένε ότι φταίνε οι άλλοι. Μήπως πρέπει να δούμε την πραγματικότητα και να δημιουργήσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα;

Κυρίως θεωρώ ότι φταίει η αστικοποίηση της σύγχρονης ζωής και η αποξένωση από την αγροτική οικονομία. Θυμήσου, στο παρελθόν, ο περισσότερος ντόπιος πληθυσμός διαβιούσε με λίγα στρέμματα χωράφια και οικόσιτα ζώα στις αυλές. Τώρα πια δεν υπάρχουν αυτά. Συνεπώς θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και σε μεγάλους αγρότες αλλά και σε μικρότερους έτσι ώστε να γίνει επαναπατρισμός σε αυτά τα εδάφη που κάποτε αποτελούσαν την ναυαρχίδα της τοπικής οικονομίας. Έπειτα η επιστροφή στην αγροτική οικονομία θα φέρει άνθιση των χωριών με την παράλληλη ανάπτυξη και των παρελκόμενων επαγγελμάτων. Προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφεται και η πρόταση για αντιδήμαρχο πρωτογενούς τομέα.

Υπήρχε κάποια δύσκολη στιγμή που αναγκαστήκατε να αντιμετωπίσετε στον προεκλογικό σας αγώνα;

Ευτυχώς μέχρι και σήμερα υπήρξαν μόνο ευχάριστες στιγμές. Αυτές πηγάζουν κυρίως από την υποδοχή και τον ενθουσιασμό των συνδημοτών μας καθώς και από την επικοινωνία που είχαμε μαζί τους όλες αυτές τις ημέρες που περιοδεύαμε στα χωριά.

 

Το πιο όμορφο σχόλιο που ακούσατε;

Η ομαδικότητα που μας διακρίνει και η προσήλωση μας σε έναν κοινό στόχο ανάπτυξης και ευημερίας του Δήμου Ορεστιάδος