Και οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν τους αγρότες

Εκτός από τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και εκπρόσωποι φορέων. Στο Ορμένιο μαζική ήταν η συμμετοχή κατοίκων της περιοχής, με εκπροσώπους γυναικείων συλλόγων να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Στο πλευρό των αγροτών στάθηκαν τόσο η Β ΕΛΜΕ Έβρου, όσο και
Το ψήφισμα της Β ΕΛΜΕ Έβρου
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι!
Ο αγροτικός κόσμος στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία) συνθλίβεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την ολοκληρωτική του καταστροφή, όπως αποδεικνύουν στην πράξη η διόγκωση του κόστους παραγωγής, η φορολογική λεηλασία, οι διαρκώς μειούμενες επιδοτήσεις, η έλλειψη μέτρων προστασίας των αγροτικών προϊόντων.

Οι αντιδραστικές αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε (έχουν συναποφασιστεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις), πριμοδοτούν τους μεγάλους αγροτοδιατροφικούς κολοσσούς (ντόπιοι και πολυεθνικοί).

Η νέα ΚΑΠ έχει μειωμένη χρηματοδότηση με τα επιχειρηματικά σχήματα και συμφέροντα να έχουν προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις. Την στιγμή που η ύπαιθρος ερημώνεται και η αγροτική παραγωγή συνολικά αποδιαρθρώνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής επιδιώκει:

Ø Την κατάργηση του μικρού αγροτικού κλήρου και τη συγκέντρωση της γης και του πλούτου στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ø Την πλήρη διάλυση του πρωτογενούς τομέα και τη συνακόλουθη παραγωγική και διατροφική εξάρτηση της χώρας από τους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους.

Σε αυτές τις συνθήκες, έχουμε φτάσει να πληρώνουμε ενδεικτικά φέτος το λάδι 14ευρώ/λίτρο με περσινή τιμή παραγωγού 4 ευρώ/λίτρο, το ψωμί 2 ευρώ/κιλό με τιμή παραγωγού στο μαλακό σιτάρι 0,2 ευρώ/κιλό, τα ζυμαρικά 3 ευρώ/κιλό με τιμή παραγωγού στο σκληρό σιτάρι 0,45ευρώ/κιλό και το νωπό γάλα με 2 ευρώ/κιλό με τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα 0,5 ευρώ/κιλό.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

· ΌΧΙ στο ξεκλήρισμα των φτωχο-μεσαίων αγροτών. Ανατροπή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

· Μέτρα στήριξης των αγροτών, καθολική αποζημίωση των πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών σε όλη τη χώρα, πλήρη αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα υποδομής.

· Φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για τον λαό. Χτύπημα της αισχροκέρδειας βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και σούπερ-μάρκετ. Να χάσουν από τα κέρδη τους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Πλαφόν στις τιμές.

· Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό ρεύμα και νερό. Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα.

· Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών για τους αγρότες και όλο το λαό.

· Όχι στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών Παιδεία, Υγεία και Νερό. Να μην περάσουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Όχι στα χειρουργεία επί πληρωμή.

· Επιστροφή στο δημόσιο για να λειτουργούν σε όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας η ενέργεια, οι μεταφορές κλπ.

· Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους κι εποχιακούς, Έλληνες και μετανάστες. Όχι στον ρατσισμό και τον φασισμό.

· Ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες και για όλους/όλες τους /τις εργαζόμενους/νες.

· Λεφτά για τις ανάγκες του λαού και όχι για τους εξοπλισμούς, τις Νατοϊκές αποστολές και την καταστολή.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς, της νεολαίας και όλων των εργαζόμενων.

Εργαζόμαστε για ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής εργαζομένων, αγροτιάς και νεολαίας με απεργιακές κινητοποιήσεις για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και καταπολέμηση της ακρίβειας.

20 ΦΛΕΒΑΡΗ, συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της αγροτιάς!

Στο Ν.Έβρου

14:00 προσυγκέντρωση στο μπλόκο των Καστανεών, στις 15:00 στο Τελωνείo Ορμενίου

Τελωνείo των Κήπων στις 16:00

Το ψήφισμα του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ορεστιάδας
Τώρα που ο αγροτικός κόσμος πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά βρίσκεται σε δυσμενή θέση, με τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής (ενέργεια, εφόδια, πετρέλαιο, κ.λ.π.), την κλιματική κρίση με τα συνεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα, την μείωση των ενισχύσεων αλλά και την παγιοποίηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα να θέτουν σοβαρά το ζήτημα της επιβίωσης και της παραμονής των αγροτών στους τόπους εργασίας τους, την ίδια ώρα που πάνω στα προϊόντα τους κάποιοι κερδοσκοπούν ασύστολα με την κυβέρνηση να προσποιείται ότι δεν μπορεί να τους ελέγξει, είμαστε όλοι αγρότες.
Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας με ομόφωνο ψήφισμα εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των αγροτών μας και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους, καθώς αγωνίζονται καθημερινά και προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής μας και κατ’ επέκταση τον κοινωνικό ιστό της υπαίθρου.
Ο αγώνας τους είναι και δικός μας.
Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα συμβάλουν στη βελτίωση των τιμών όλων των αγροτικών προϊόντων, να εργαστεί για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, ώστε να είναι βιώσιμο δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους.

Για το Δ.Σ.
O Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Νικολαΐδης Νικόλαος Μπεχτσούδη Αγγελική