Την ώρα που η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει τις ποσότητες νερού που θα στέλνει η Βουλγαρία από τον φράγμα του Άρδα στο Ορτάκιο (Ιβαΐλογκραντ), φαίνεται ότι δεν έχουν λυθεί και τα προβλήματα εντός ελληνικού εδάφους. Το φράγμα Καλύβα στα Κόμαρα, παραμένει αναξιοποίητο λόγω διαρροών, με αποτέλεσμα η χώρα μας να στερείται πολύτιμους υδάτινους πόρους για τον υδροφόρο ορίζοντα, την άρδευση και το Δέλτα του Έβρου, ενώ σύμφωνα με σημαντική καταγγελία αγροτικών συλλόγων της περιοχής, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα συντήρισης με το φράγμα Κεφαλής (Θεραπειού), το οποίο αποτελεί το βασικό έργο για την άρδευση των καλλιεργειών του Τριγώνου. Η καταγγελία των αγροτικών συλλόγων αναλυτικά:

Να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του φράγματος Θεραπειού
Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες του Β. Έβρου προειδοποιούμε συνεχώς για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το φράγμα στο Θεραπείο εξαιτίας της μη συντήρησης του εδώ και χρόνια. Φέτος ενώ έχει ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος δεν έχει γίνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση και τα προβλήματα παραμένουν.
Ύστερα από έλεγχο διαπιστώσαμε ότι :
• Οι πόρτες που ρυθμίζουν το νερό είναι σε οριακό σημείο έτοιμες να μπλοκάρουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους αγρότες της περιοχής.
• Στους αγωγούς υπάρχουν πολλές και μεγάλες διαρροές.
• Το προσωπικό που συνταξιοδοτήθηκε δεν έχει αντικατασταθεί
• Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα μέσα στην αρδευτική περίοδο.
Καλούμε την Περιφέρεια που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και λειτουργία του, να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του φράγματος, που εξυπηρετεί την άρδευση 200.000 και πλέον στρεμμάτων στον Βόρειο Έβρο, καθώς οι μικροπαρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα δεν επαρκούν.
Δυστυχώς ο προβληματισμός των συναδέλφων μας συνεχίζεται καθώς δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για την ανανέωση της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας και το νερό που έρχεται αυτή τη στιγμή δεν έχουμε συντηρημένες και εκσυγχρονισμένες υποδομές ώστε να το εκμεταλευτούμε.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΥΣΣΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ