Κώστας Βενετίδης: 8 στις 10 πυρκαγιές στην ΑΜΘ προκαλούνται από θεριζοαλωνιστικές μηχανές
Περισσότερες από 1.600 αγροτοδασικές πυρκαγιές κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία το 2024 στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.
Από αυτές, 8 στις 10 προέρχονταν από τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές.
Αυτό ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κώστας Βενετίδης μιλώντας στο «ράδιο Χρόνος 87.5fm».
Ο κ. Βενετίδης έκανε γνωστό ότι το δεδομένο αυτό αναφέρθηκε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τις σπίθες από τις μηχανές και τη μεγάλη ξηρή βλάστηση δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την εκδήλωση φωτιάς.
«Είμαστε σε επιφυλακή και σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο, τον Στρατό, την Αστυνομία και τους Δήμους», ενημέρωσε ο Κώστας Βενετίδης.
Για τον εντοπισμό πυρκαγιών από πέρσι αξιοποιούνται μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), που πετούν σε 24ωρη βάση καθημερινά, με στόχο να εντοπίσουν το ταχύτερο δυνατό τον καπνό.
Έξι drones πετούν από τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ 5 ακόμη θα τεθούν σε λειτουργία από βδομάδα, με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των χειριστών, προκειμένου να επιτηρούν από αέρος δασικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Αναφορικά με τα εναέρια μέσα, όπως ενημέρωσε ο Κώστας Βενετίδης, 4 βρίσκονται σε επιφυλακή στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης και 3 στο αεροδρόμιο Χρυσούπολης.
Τα εναέρια μέσα, πλέον, σηκώνονται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς «κλειδί» είναι η οριοθέτηση των μετώπων την πρώτη ώρα από την εκδήλωσή τους, καθώς όσο περισσότερο εξαπλώνονται τόσο πιο επικίνδυνα καθίστανται.
Σημειώνεται, τέλος, ότι φέτος τοποθετήθηκε Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) -γνωστή ως «δασοκομάντος»- και στην Καβάλα μετά την Αλεξανδρούπολη, που σε συνδυασμό με την 4η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, μπορούν να επιχειρήσουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και σημεία.