Ανώτατη Διοίκηση Θράκης & οχυρωματικά έργα στον Έβρο – όλες οι αλλαγές στον στρατό
Σημαντικές αλλαγές έρχονται στο διοικητικό μοντέλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, καταργούνται:
το Δ’ Σώμα Στρατού και η 1η Στρατιά και δημιουργούνται τρεις ανώτατες διοικήσεις:
η Ανώτατη Διοίκηση Θράκης,
η Ανώτατη Διοίκηση Ηπείρου και Μακεδονίας,
η Ανώτατη Διοίκηση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου,
Επίσης, αναβαθμίζεται ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, ενώ, θα δημιουργηθούν διοικήσεις Μη Επανδρωμένων Μέσων σε όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία). Παράλληλα, προωθείται η συγχώνευση ακόμη 45 στρατοπέδων και η κατάργηση στρατιωτικών δικαστηρίων. Συνολικά από τα 15 που λειτουργούν σήμερα, θα διατηρηθούν έξι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη.
Από τον εξορθολογισμό του προσωπικού υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 85 εκατ. ευρώ και από τις συγχωνεύσεις στρατοπέδων 16,5 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις, πρόκειται να επηρεάσουν και την επετηρίδα με καταργήσεις θέσεων ανωτάτων, ενώ από την εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει από τις μεταρρυθμίσεις, το υπουργείο Άμυνας προχωρά στην αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των οπλιτών από τα 8,80 ευρώ που είναι σήμερα στα 100 ευρώ για εκείνους που υπηρετούν στην παραμεθόριο και στα 50 ευρώ για εκείνους που υπηρετούν στην ενδοχώρα.
Οχυρωματικά έργα
Κατά τη νέα φάση εφαρμογής της Δομής Δυνάμεων, πρόκειται να κατασκευαστούν νέα οχυρωματικά έργα προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ στα νησιά και στον Έβρο.
Θα κατασκευαστούν νέες υπόγειες εγκαταστάσεις και θα αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες, ενώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, 207 έργα θα κατασκευαστούν στα νησιά και 315 στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης τοποθετείται στα τέλη της τριετίας.
Αλλαγές στη θητεία
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, από 1ης Ιανουαρίου 2026 καταργείται η κατάταξη κληρωτών στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, και όλοι οι στρατεύσιμοι θα κατατάσσονται και θα υπηρετούν στον Στρατό Ξηράς.
Οι λόγοι είναι κυρίως επιχειρησιακοί, καθώς αφενός η εκπαίδευση στον Στρατό Ξηράς θεωρείται πληρέστερη, αφετέρου καταγράφεται μεγάλη ανάγκη για αύξηση της στελέχωσης σε κρίσιμες μονάδες στα νησιά και στον Έβρο.
Κατ’ εξαίρεση, οπλίτες θα μπορούν να υπηρετήσουν σε Ναυτικό και Αεροπορία εφόσον στην ιδιωτική τους ζωή ασχολούνται με παρεμφερή επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα μηχανικοί πλοίων, αεροναυπηγοί κ.λπ.
Οι κληρωτοί θα εκπαιδεύονται πλέον με το νέο σύστημα, το οποίο θα βασίζεται σε ενιαία πρότυπα, προσαρμοσμένα στα σύγχρονα επιχειρησιακά διδάγματα. Το μοντέλο της εκπαίδευσης θα ανανεώνεται τακτικά, δεν θα είναι στατικό, και θα εστιάζεται στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.