50 χρόνια λειτουργίας έκλεισε η ταβέρνα «Τζουμάκας» στα Λαγυνά του Έβρου
Στα Λαγυνά, ένα μικρό χωριό του νομού Έβρου που απέχει μερικά χιλιόμετρα από το Σουφλί, βρίσκεται μια ταβέρνα η οικογενειακή ταβέρνα “Τζουμάκας” του Εβρίτη Θόδωρου Τζουμάκα και της Γρεβενιώτισσας συζύγου του Ιωάννας Τσαγκούρη η οποία φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας
Η ταβέρνα έγινε διάσημη στη γύρω περιοχή για ένα και μόνο λόγο, ψήνει ποταμίσια ψάρια, χέλι και τηγανίζει χαβιαροκεφτέδες από τα αυγά των ψαριών.
Όλα ξεκίνησαν από τον πρώτο ιδιοκτήτη, Γιάννη Τζουμάκα, που με μεράκι, αγάπη για το καλό φαγητό και σεβασμό στους ανθρώπους, έβαλε τα θεμέλια αυτής της ταβέρνας.
Σήμερα 50 χρόνια μετά, συνεχίζουν το έργο του με την ίδια αγάπη και αφοσίωση τα παιδιά του.
Το πρώτο μεγάλο δώρο αυτής της επετειακής χρονιάς που διοργανώθηκε στην ταβέρνα την Κυριακή 22 Ιουνίου ήταν η παρουσία του κορυφαίου chef patron Λευτέρη Λάζαρου ιδιοκτήτη του διάσημου εστιατορίου Βαρούλκο και του σπουδαίου αποσταγματοποιού Λευτέρη Μπαμπατζίμ.
Για αυτήν την ξεχωριστή ημέρα ο Θόδωρος και η Ιωάννα ετοίμασαν ένα ξεχωριστό επετειακό μενού που περιλάμβανε, φιλέτο ροφού στη σχάρα με λαδολέμονο, αλανιάρες τσιπούρες από τη Θάσο, ψαρόσουπα από το κεφάλι και την ουρά του ροφού που ξεπερνούσε τα 8 κιλά, αλλά και φιλέτο από ποταμίσια ψάρια (γριβάδι και σαζάνι) ενώ τα αυγά τους έγιναν τηγανητοί χαβιαροκεφτέδες.
Για ορεκτικά επιλέξανε μελιτζάνες τηγανιτές σαγανάκι στο πήλινο, πιπεριές σκορδάτες στο λαδόξιδο και μελιτζανοσαλάτα.
Τα πιάτα συνοδεύτηκαν με Κωνσταντινουπολίτικο καζανιασμένο ούζο Μπαμπατζίμ και ένα εξαίσιο τσίπουρο από μοσχάτο Αμβούργου που αποτελεί προϊόν αριστοτεχνικής απόσταξης σε χάλκινους άμβυκες.
Το γεύμα έκλεισε Γρεβενιώτικη ρυζόπιτα και ρεβανί με παγωτό.
Στο γεύμα ήταν και ο Στάθης Χαρπαντίδης ο οποίος έγραψε στο blog του
«Θα ήθελα να σταθώ στον ιδιοκτήτη της ταβέρνας τον Θόδωρο Τζουμάκα που με κέρδισε με το χιούμορ, το γέλιο του, την αφοπλιστική ειλικρίνεια και την δοτικότητα του. Εις το επανιδείν παίδες».