το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης (Φιλίππου 31, δίπλα στο 3ο Γενικό Λύκειο) κατά το μήνα Απρίλιο 2013 και σας προσκαλούμε να το παρακολουθήσετε:

1. Σάββατο 13 Απριλίου 2013, ώρα : 9.00 μ.μ.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΤΕΝΟΡΟ LUIGI BOCCIA
Θα ερμηνεύσει Άριες από όπερες κλασικών συνθετών (Verdi, Puccini, Donizzetti, Massenet), Άριες δωματίου Ναπολιτάνων συνθετών και προσωπικές επιλογές του από το ελληνικό ρεπερτόριο. Τον συνοδεύει ο Κομοτηναίος πιανίστας Χάρης Κυρατζόγλου. Συμμετέχει και ο Χάρης Τίλιος (κιθάρα-μπουζούκι).
Ο τενόρος Luigi Boccia γεννήθηκε στο Σερίνο της Ιταλίας. Σπούδασε μουσικολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, ενώ ταυτόχρονα έκανε μαθήματα φωνητικών με το θρυλικό τενόρο Gianni Raimondi. Συνέχισε τις σπουδές του στο Freie Universitat του Βερολίνου.
Ο Luigi Boccia άρχισε την καριέρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες με πρωταγωνιστικούς ρόλους στις όπερες Don Giovanni, Gianni Schicchi, Εύθυμη Χήρα και La Traviata. Εμφανίστηκε επίσης στη Σκάλα του Μιλάνου, στην όπερα της Φλόριντας, στο Φεστιβάλ Estate Lirica της Σικελίας, στο μουσικό φεστιβάλ του Wexford στην Ιρλανδία, στην όπερα της Πολιτείας του New Jersey και στην όπερα του Κονέκτικατ.
Έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία. Πρόσφατα εμφανίστηκε σε μια σειρά συναυλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην όπερα του Δουβλίνου και στην όπερα του Knoxville.

2. Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, ώρα : 9.00 μ.μ.
Το Μουσικό σχήμα “Εν Χορδαίς” με τους Fehmiye Celik και Ayh Ayhan
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Μουσικές Παραδόσεις της Μεσογείου

Μία μοναδική συναυλία θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της Θράκης στις 17 Απριλίου (ώρα έναρξης: 21.00) στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής. Το κορυφαίο ελληνικό μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» παρουσιάζει τον δίσκο του “Musique d’Asie Minor et de Constantinople” [Μουσική της Μ. Ασίας και της Κωνσταντινούπολης] που εκδόθηκε από την εταιρία Ocora στο πλαίσιο της βράβευσής του με το “Prix France Musique des Musiques du Monde” της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Τη μουσική επιμέλεια του δίσκου έχει ο Κομοτηναίος Κυριάκος Πετράς.
Το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» αποτελείται από τους :
Κυριάκο Πετρά – βιολί, Κυριάκο Καλαϊτζίδη – ούτι & τραγούδι, Δρόσο Κουτσοκώστα – τραγούδι & λαούτο, Άλκη Ζοπόγλου – κανονάκι και Πέτρο Παπαγεωργίου – κρουστά.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι Fehmiye Celik – τραγούδι και Ayh Ayhan – κιθάρα, που έρχονται από την Κωνσταντινούπολη ειδικά για αυτή τη συναυλία, και οι Θανάσης Μουσμουλίδης – λαούτο, Γιώργος Παγκοζίδης – κρουστά και Γιάννης Παγκοζίδης – ποντιακή λύρα.
Εισιτήρια: Πλατεία 20€, Εξώστης 12€.

Υπό την αιγίδα :

Με τη συνεργασία :

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ»

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα
Το «Εν Χορδαίς» είναι ένα από τα σημαντικότερα και πλέον καταξιωμένα μουσικά σχήματα στο χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου. Με ευρύ ρεπερτόριο και φρέσκια παιγνιώδη παρουσία επί σκηνής έχει περιοδεύσει με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Συνδέεται οργανικό με τον ομώνυμο μουσικό οργανισμό που, μαζί με τη λειτουργία της σχολής παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και τη δραστηριότητα στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων και παραγωγής δίσκων, συνθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση στα ελληνικά και διεθνή μουσικά πράγματα. Το ρεπερτόριο του σχήματος αναδεικνύει τη βυζαντινή μουσική παράδοση και τις μουσικές παραδόσεις του ελληνισμού, έργα μεγάλων συνθετών της Μεσογείου, καθώς και συνθέσεις των μελών του σχήματος, μία δημιουργική συνέχεια της μεγάλης αυτής κληρονομιάς. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αξιοποίηση των πορισμάτων της έρευνας στους χειρόγραφους μουσικούς κώδικες (15ος – 19ος αι) που σώζονται σε ιστορικές βιβλιοθήκες της Ευρώπης.
Από την ίδρυσή του το σχήμα (1993) συνδυάζοντας την έρευνα με την ζωντανή μουσική πράξη, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 800 εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και σε επιφανείς συναυλιακούς χώρους όπως η Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας, η Salle Pleyel (Παρίσι), το Institut du Monde Arabe (Παρίσι), το The Grace Rainey Rogers Auditorium of Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), το Salle Pierre-Mercure (Montreal), το Palais de Bozar (Βρυξέλλες), το Carl-Orff – Saal Gasteig (Μόναχο), την εκκλησία του Αγίου Μάρκου (Βενετία), το Parcel Room of South Bank (Λονδίνο), το City Hall Concert Hall (Χονγκ Κονγκ), το Theatre de La Ville (Παρίσι), το Melbourne Recital Centre, το Ten Days on the Island (Τασμανία) και άλλους πολλούς. Σημαντικές είναι ακόμη οι συναυλίες του σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία, καθώς και οι συνεργασίες του με κορυφαίους Έλληνες, Άραβες, Πέρσες, Τούρκους, Κινέζους, Καναδούς και πολλούς Ευρωπαίους δεξιοτέχνες μουσικούς.
Τον Μάρτιο του 2008 τιμήθηκε με το βραβείο της Γαλλικής Ραδιοφωνίας “Prix France Musique des Musiques du Monde» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ BabelMed της Μασσαλίας. Το βραβείο συνοδεύτηκε από την ηχογράφηση ενός δίσκου του «Εν Χορδαίς» για την γαλλική δισκογραφική εταιρεία Occorá με παγκόσμια διανομή από την Harmonia Mund, ενώ το 2006 αποτέλεσε επίσημη πρόταση του Ελληνικού τμήματος της UNESCO για το Βραβείο Sharjah για την προβολή του αραβικού πολιτισμού.
Η δισκογραφία του σχήματος περιλαμβάνει τα άλμπουμ “Musique d’ Asie Minor et de Constantinople” (έκδοση της Γαλλικής Ραδιοφωνίας), «Θάλασσα θυμήσου», «Ζαχαρίας Χανεντές», «Πέτρος Πελοποννήσιος», «Στου Μελιού τους καφενέδες», «Κοσμική Μουσική από Αγιοριτικούς κώδικες Βυζαντινής Μουσικής», “Carrefour de la Méditerranée”, Εξορία κ.ά. Η δραστηριότητά του έχει παρουσιαστεί εκτενώς από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνοντας ενθουσιώδης κριτικές καθώς και ένα πολύ μεγάλο όγκο δημοσιευμάτων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, συνεντεύξεων, αφιερωμάτων κλπ σε μερικά από τα κορυφαία ΜΜΕ (BBC world service, Arte TV, Radio CANADA, TV 5, Radio FRANCE, TRT, ABC Radio National Australia, New York Times, Al Jazira, WDR, ΕΡΤ κ.ά. πολλά).
Η Fehmiye Çelik (τραγούδι) και ο Ayhan Akkaya (κιθάρα) είναι από τους σημαντικότερους μουσικούς της Τουρκίας με έντονη συναυλιακή, δισκογραφική και τηλεοπτική παρουσία. Στο έργο τους ξεχωριστή θέση έχει το μουσικό τηλεοπτικό οδοιπορικό σε Βαλκανικές πόλεις (ανάμεσά τους η Κομοτηνή και η Θεσσαλονίκη) που προβλήθηκε σε δέκα επεισόδια από το TRT.
Ιδιαίτερη αναγνώριση ήρθε μετά το άλμπουμ» Balkanlardan Gelen Hep Soguk Hava Olmaz Α! ..», που κυκλοφόρησε από τις Kalan Muzik το 2009 αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Έχουν δώσει συναυλίες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας και στην Ευρώπη. Το κοινό του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής θα έχει την ευκαιρία να τους απολαύσει σε μία μοναδική συναυλία – σύμπραξη με το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013.

Προτεινόμενοι σύνδεσμοι στο ιντερνέτ :


3. Από Πέμπτη 18 Απριλίου έως και Δευτέρα 22 Απριλίου 2013, ώρα : 9.00 μ.μ.
Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ : «ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ»
Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία : Κώστας Μαυρίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη : Χρυσούλα Κυρατζόγλου
Σκηνικά : Γκίβι Μιχαηλίδης
Χορογραφία : Γιούλη Ιωαννίδου
Κινηματογράφηση – Μοντάζ : Μιχάλης Δανιήλ Βαμβακάς
Φωτογράφηση : Αλέξανδρος Παρωτίδης
Μακιγιάζ φωτογράφησης : Σοφία Σαμουρκασίδου
Χτενίσματα Φωτογράφησης : Artistic Hair
Μουσική Επιμέλεια : Κώστας Μαυρίδης
Μουσική Διασκευή : Μαρίνος Τόκας
Η ηχογράφηση έγινε στη Σύγχρονη Μουσική Σχολή «Θράκες». Έπαιξαν οι μουσικοί:
Πιάνο : Μαρίνος Τόκας
Κιθάρα : Καρανίκας Χαράλαμπος
Μπάσο : Κεραμέας Λάζαρος
Το τραγούδι «Στιγμές» ερμηνεύει η Ειρήνη Αραμπατζή
Υφάσματα – Κουρτίνες : Χριστίνα Αποστολίδου
Φωτισμός – Ήχος : Κυριάκος Οικονομίδης, Βαγγέλης Κουτάνης
Κατασκευή Σκηνικών : Τα μέλη της Πολιτιστικής Κίνησης
ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ:
Σπυρέττα Οικονομίδου
Ζωή Τίλιου
Κώστας Μαυρίδης
Φώτης Κνίκος
Χρυσούλα Κυρατζόγλου
Ειρήνη Αραμπατζή
Ζιζή Θωμαΐδου
Ιωάννα Κάζη
Λίτσα Κυριαζίδου
Στράτος Αλβανός

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ :
Όταν η Άννη – μια κυρία μέσης ηλικίας – χάνει τον άνδρα της από καρκίνο, αποφασίζει με πέντε ακόμα φίλες της (όλες τους μέλη ενός επαρχιώτικου Συλλόγου Γυναικών) να φωτογραφηθούν ημίγυμνες για το ημερολόγιο του Συλλόγου τους, προκειμένου να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν, για τον αγώνα κατά του καρκίνου. Εκείνο που δεν μπορούν να φανταστούν, είναι η τεράστια απήχηση που θα έχει το ημερολόγιό τους, κάτι που θα ανατρέψει την καθημερινότητά τους, αλλά και θα τις επαναπροσδιορίσει.
Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και έχοντας ήδη εμπνεύσει μια πετυχημένη ταινία, η ιστορία που ξετυλίγεται στα «Κορίτσια για Ημερολόγιο» είναι ένα μάθημα ζωής, όπου η συγκίνηση εναλλάσσεται με το γέλιο. Έργο τολμηρό, τρυφερό και γεμάτο από ζωντανούς χαρακτήρες και θετική ενέργεια. Ένα σενάριο από αυτά που μόνο η ζωή ξέρει να γράφει…

4. Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, ώρα : 9.00 μ.μ.
«ΦΩΤΑ, ΚΑΜΕΡΕΣ, ΠΑΜΕ!»
Μάρω Θεοδωράκη, Τάσος Καπζάλας, Αλίνα Κοτσοβούλου
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Είσοδος 10 €

5. Πέμπτη 25 Απριλίου 2013, ώρα : 8.30 μ.μ.
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΘΑΛΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ :
Επιμέλεια – Παρουσίαση : Ανδρέας Λύκος
Τίτλος Παρουσίασης : «Νικόλαος Βούρβαχης : Ο μεγαλύτερος μαθηματικός του 20ου αιώνα, που όμως δεν υπήρξε ποτέ.»
Περίληψη :
Στη δεκαετία του 1930 μία ομάδα γάλλων μαθηματικών, που χρησιμοποιούσαν το ψευδώνυμο Μπουρμπακί, ενός αξιωματικού του γαλλικού στρατού με ελληνικές ρίζες, προσπάθησαν να συστηματοποιήσουν τα μαθηματικά με αξιωματικό και αφηρημένο τρόπο.
Τις απαρχές των ιδεών του Μπουρμπακί μπορεί κανείς να αναζητήσει στους κυβιστές ζωγράφους, τους ανθρωπολόγους και τους γλωσσολόγους. Με ποιον τρόπο, όμως, οι ιδέες του Μπουρμπακί επηρέασαν την μαθηματική εκπαίδευση, αλλά επίσης την λογοτεχνία και την ψυχολογία;

Η παρουσίαση βασίζεται, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο: «Ο καλλιτέχνης και ο μαθηματικός» του Amir D. Aczel.

Ο Πρόεδρος
Αφεντούλης Οικονομίδης
Η Γενική Γραμματέας
Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου