του Ιωακείμ Βράβα, πολιτικού επιστήμονα
Ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί εύκολα μια δυνητική αγορά 127εκατομμυρίων ανθρώπων (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Surrey), που όχι μόνο κορεσμένη δε μπορεί να θεωρηθεί, αλλά βρίσκεται στα σπάργανά της, αναζητώντας τόπους για να αναπτυχθεί; Πόσο δε μάλλον, όταν όχι μόνο αυτή η οικονομική δραστηριότητα δεν υποβαθμίζει το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, αλλά του προσφέρει τη δυνατότητα να εξελιχθεί και να γίνει κοινωνικά δίκαιο;
Ο Προσβάσιμος ή Προσπελάσιμος Τουρισμός αποτελεί έναν νέο, αναπτυσσόμενο κλάδο του παγκόσμιου εναλλακτικού τουρισμού, ο οποίος δεν έχει ακόμη ισχυρό ανταγωνισμό και ο οποίος αναμένεται να λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια και πέρα από τα φετινά βραβεία Αριστείας στον Τουρισμό που είναι αφιερωμένα σε αυτόν, η ΕΕ αναμένεται να νομοθετήσει σχετικά στις αρχές του επόμενου έτους. Απευθύνεται σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα είτε λόγω αναπηρίας, είτε λόγω ηλικίας ή ακόμη και εγκυμοσύνης.
Σε τι μας αφορά; Η Αλεξανδρούπολη συγκεντρώνει αρκετά από τα χαρακτηριστικά που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του Προσβάσιμου Τουρισμού: πρόκειται για μια επίπεδη πόλη, με καλή ρυμοτομία, δίπλα στη θάλασσα, κοντά σε άλλους προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού (ιαματικές πηγές, περιοχές NATURA), με υποδομές όπως το αεροδρόμιο κοντά στην πόλη, που έχει ήδη κάποιες αξιοπρόσεκτες τουριστικές υποδομές, απέχει όμως πολύ από το να είναι προορισμός μαζικού τουρισμού.
Από την άλλη, ο Προσβάσιμος Τουρισμός μπορεί να μεταμορφώσει την πόλη σε μια πόλη ανοιχτή και προσπελάσιμη σε όλους, να της δώσει προβάδισμα στον ανταγωνισμό, να συντελέσει στη βιώσιμη διαχείρισή της μέσα και από την αύξηση της απασχόλησης στο συνολικότερο πληθυσμό. Ταυτόχρονα, μπορεί να αποτελέσει μια χρυσή ευκαιρία τόνωσης της επιχειρηματικότητας και των αναγκών σε υποδομές αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, μια και οι ενέργειες που στοχεύουν σε αυτόν, επιδοτούνται και θα επιδοτηθούν ακόμη περισσότερο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και κοινοτικά προγράμματα.
Ταυτόχρονα, τα εγγενή χαρακτηριστικά του Προσβάσιμου Τουρισμού, όπως οι έγκαιρες κρατήσεις, ο προγραμματισμός, η πιστότητα, η συνήθεια για ταξίδια εκτός περιόδων αιχμής, αποτελούν στοιχεία που βοηθούν στον οικονομικό και αναπτυξιακό ασφαλή σχεδιασμό των δραστηριοτήτων ιδιωτών και Δήμου.
Οι τοπικοί φορείς μπορούν να «θέσουν εαυτόν» στην υπηρεσία του προσβάσιμου Τουρισμού και μέσα από συμπράξεις να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσωπικού, να λάβουν μέρος στα παγκόσμια και περιφερειακά fora για τον Προσβάσιμο Τουρισμό, να αρχίσουν να αναπτύσσουν πακέτα συνεργασιών, να δρομολογήσουν τις αλλαγές από την πιο απλή έως την πιο σημαντική, να λειτουργήσουν πύλες προβολής και επικοινωνίας, ούτως ώστε να είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό, όταν το προϊόν θα γίνει μαζικό.
Μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας, έχοντας στο κέντρο τον άνθρωπο, επενδύοντας στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, με στόχο τη βιώσιμη οικονομική της ανάπτυξη και την ευημερία. Μπορούμε να δούμε λίγο μπροστά;