Κάθε Παρασκευή, ο σεφ Δημήτρης Τοντσίδης μας παρουσιάζει την πρότασή του για το αγαπημένο πιάτο του Σαββατοκύριακου.
Για αυτή την εβδομάδα ο Δημήτρης ετοίμασε για τους αναγνώστες του thraki Νέα κοτόπουλο αλά κρεμ.
Τα υλικά που απαιτούνται για γεύμα δύο ατόμων:
2 στήθη κοτόπουλου
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
7-8 μανιτάρια ψιλοκομμένα
250 γρ. φρέσκια κρέμα
1 ποτήρι κρασί άσπρο
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
κοτόπουλοΚόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί βάζουμε το κοτόπουλο να τσιγαριστεί. Αφού γίνει αυτό αφαιρούμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Βάζουμε το κρεμμύδι και μετά τα μανιτάρια για σωτάρισμα. Όταν σωταριστούν βάζουμε πάλι το κοτόπουλο και το σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί μερικώς το κρασί βάζουμε την κρέμα, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσουν τα υλικά μαζί.
Σερβίρετε με πατάτες κάντρι

Σήμερα ο Δημήτρης, μοιράζεται μαζί μας και τα μυστικά του κήπου. . . .

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Είναι γνωστό πως τα λαχανικά είναι μία κατηγορία τροφών με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία. Το βασικό στοιχείο που περιέχουν είναι το νερό. Έτσι τα πράσινα λαχανικά και οι ρίζες περιέχουν κυρίως μεταλλικά άλατα(κάλσιο και σίδηρο) και βιταμίνη C και καροτίνη. Τα λαχανικά είναι επίσης καλές πηγές ενέργειας.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
Οι βασικότεροι τρόποι μαγειρέματος των λαχανικών είναι οι εξής
Α/ ζεμάτισμα .. Σε αυτή την περίπτωση ρίχνουμε τα λαχανικά σε αλατισμένο νερό που βράζει και τα αφήνουμε για 5΄ .
Β/βράσιμο
Γ/στον ατμό.. Σε κατσαρόλα ή άλλο σκεύος βάζουμε νέρο το οποίο αφήνουμε να βράσει
Δ/μπρεζέ.. Σοτάρουμε τα λαχανικά με λάδι ή βούτυρο.Ψήνουμε στο φούρνο ,σε χαμηλή θερμοκρασία
Ε/σοτέ.. Σοτάρουμε τα λαχανικά με βούτυρο. Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να παρασκευάσουμε πολλά είδη ωμών και βρασμένων λαχανικών.
Ζ/γκρατινέ.. Αφού παρασκευάσουμε τα λαχανικά (βραστά μπρεζέ ή στον ατμό), τα περιχύνουμε με σάλτσα ή βούτυρο. Γκρατινάρουμε σε φούρνο.
θ/γλασέ.. φράζουμε τα λαχανικά σε φον (ζωμός λαχανικών), ή σε σκέτο νερό διάφορα καρυκεύματα και αλάτι, προσθέτοντας ζάχαρη και βούτυρο. Σιγοβράζουμε σε κλειστό καπάκι μέχρι να γλασάρει ο ζωμός.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
ΤοντσίδηςΟ Δημήτρης είναι ανερχόμενο ταλέντο στον χώρο της μαγειρικής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ορεστιάδα. Από μικρός κατάφερε να κάνει τους στόχους του πραγματικότητα και σπούδασε στην σχολή τουριστικών επαγγελμάτων με ειδικότητα τη μαγειρική τέχνη. Όνειρό του είναι να γίνει ένας διακεκριμένος μάγειρας και να αναδείξει τη μεσογειακή κουζίνα. Αυτή τη στιγμή είναι ο σεφ στο καφέ-μπάρ Κυβερνείο στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Δημήτρης Τοντσίδης απαντά στα email που λαμβάνει στο: dimi-rct@hotmail.com και στο τηλέφωνο 6948260072