Με επιστολή του στην Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργία Νικολάου, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης υποβάλλει αίτημά του για ενημέρωση αναφορικά με την επένδυση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Ως τοπική κοινωνία, αλλά και θεσμικά, έχουμε πλήρη άγνοια για τον πλωτό σταθμό φυσικού αερίου, για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Ο σχεδιασμός αφορά υπεράκτιο σταθμό υποδοχής, αποθήκευσης και αεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης.
Το αέριο θα έρχεται με δεξαμενόπλοια και κατόπιν μετά την μετατροπή σε φυσικό θα μεταφέρεται στην ακτή και θα συνδέεται με το εθνικό σύστημα.
Επειδή ο Δήμος μας δεν διαθέτει υπηρεσίες βιομηχανίας – χημείου κ.λ.π., προκειμένου να ελέγξουμε τη συμβατότητα της επένδυσης με το περιβάλλον, αλλά και την αναζήτηση των αναγκαίων μέτρων και μέσων προστασίας για εξασφάλιση του περιβάλλοντος και των δημοτών μας, καθόσον το υγροποιημένο αέριο υπόκειται στις αυστηρότατες κοινοτικές οδηγίες με τον κωδικό SEVESI / II, δηλαδή την αντιμετώπιση κινδύνου μεγάλων ατυχημάτων, ενώ η Αμφιτρίτη υπάγεται στη ζώνη προστασίας NATURA.
Επειδή προέχει η ζωή των δημοτών και το περιβάλλον που πρέπει να διασφαλισθούν έναντι όποιας επένδυσης που συγκρούεται με τ’ ανωτέρω.
Επειδή είναι απαράδεκτος ο τρόπος που προωθείται η άνω επένδυση ερήμην των δημοτών και ημών των θεσμικών.
Ερωτάσθε αν γνωρίζετε περί των ανωτέρω κι αν είσθε εις θέσιν ελέγχου περί των άνω αιτουμένων, προκειμένου με τη σειρά μας να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια διασφάλισης των έννομων αγαθών με τη διαβάθμιση αξιολόγησης προστασίας τους».

Ο Δήμαρχος
Ευάγγελος Λαμπάκης