Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η φύλαξη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου από την Ελληνική Αστυνομία. Στο κέντρο απασχολείται μεγάλη δύναμη αστυνομικών, για τη φύλαξη, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί να μη βγαίνουν στους δρόμους. Η αποκάλυψη του thraki Νεα, για την ομάδα μεταναστών η οποία κτύπησε το κουδούνι αστυνομικών του Frontex σε σπίτι όπου διαμένουν στην Ορεστιάδα έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά δείχνει και πολλά για τις προσφυγικές ροές στον Έβρο.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών, τους συνεχείς σχεδιασμούς των αξιωματικών και την εμφανή αστυνόμευση στο εθνικό δίκτυο και σε σημεία διακίνησης, είναι προφανές ότι απαιτούνται ακόμη περισσότερες δυνάμεις. Στο Φυλάκιο απασχολούνται καθημερινά περίπου 40 αστυνομικοί, οι οποίοι σε διαφορετικές συνθήκες θα ήταν στο πλευρό του πολίτη και στην κυριολεξία στην πρώτη γραμμή της συνοριογραμμής. Το κέντρο φυλάσσονταν για αρκετό διάστημα από ιδιωτική εταιρία φύλαξης, κάτι που είχε πολλαπλά θετικά στοιχεία για τον Έβρο καθώς και οι αστυνομικοί βρίσκονταν στους δρόμους, αλλά και κάτοικοι της περιοχής είχαν σταθερή εργασία. Από τη στιγμή όμως που δεν έχει ανανεωθεί η φύλαξη από ιδιωτική εταιρία, οι αστυνομικοί έχουν μετατραπεί σε φύλακες περιορισμένου χώρου.

Συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν αναδείξει πολλές φορές το θέμα, ενώ και οι δύο ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων του Έβρου ζητούν με την κάθε ευκαιρία αύξηση του αριθμού των αστυνομικών στον Έβρο.

Το περιστατικό με την επίσκεψη προσφύγων και λαθρομεταναστών σε σπίτι Ευρωπαίων αστυνομικών του Frontex λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία Ορεστιάδας, αλλά και οι πρόσφατοι αποκλεισμοί δρόμων, έρχονται να προστεθούν στις συχνές διελεύσεις μεταναστών κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάτοικοι οικισμών καταγγέλλουν παραβιάσεις σπιτιών.