Στη διάσωση των ακριτικών πανεπιστημίων και ειδικά των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο, αναφέρεται ο δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας και γενικός γραμματέας της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης Διαμαντής Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος ζητάει γενναίες αποφάσεις από την κυβέρνηση για την οποία τονίζει ότι πρέπει να στηρίξει τις ευαίσθητες ακριτικές περιοχές. Παράλληλα με το κείμενό του, προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στην προσπάθεια για ανάπτυξη των πανεπιστημίων μέσα από τη συνεργασία των ακριτικών πόλεων.
Τι αναφέρει ο Διαμαντής Παπαδόπουλος.

Εν αρχή ήταν ο καταστροφικός νόμος Γαβρόγλου επί ΣΥΡΙΖΑ, που για ψηφοθηρικούς λόγους κατέλυσε κάθε έννοια ακαδημαϊκής αξίας εξισώνοντας όλα τα ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια. Δημιούργησε έτσι μέσα και γύρω από την Αθήνα, ένα σωρό ανταγωνιστικές στις δικές μας σχολές. Αδιαφορώντας φυσικά ότι έτσι καταδικάστηκαν σε απαξία όλα τα περιφερειακά Πανεπιστήμια. Έρχεται τώρα ο νόμος Κεραμέως με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ), να βάλει την ταφόπλακα.
Ήλπιζα ότι είναι κατανοητό σε όλους πλέον, ότι ο Έβρος και το Βορειοανατολικό Αιγαίο δεν έχουν καμμία σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας όπου ξεφύτρωσαν σχολές. Άλλωστε αυτό αναγνωρίστηκε και από την κυβέρνηση.
Παρ’όλα αυτά οι πρόσφατες δηλώσεις στήριξης του υφυπουργού Συρίγου στο πανεπιστήμιο της πόλης μας, είναι τελείως κενές περιεχομένου. Η ουσία είναι ότι, με τα περσινά δεδομένα, φέτος στο τμήμα Δασολογίας του Πανεπιστημίου της Ορεστιάδας θα εισαχθούν μονοψήφιος αριθμός φοιτητών, ενώ στην Αγροτική Οικονομία θα εισαχθεί μικρός διψήφιος αριθμός φοιτητών.
Αν λοιπόν ο κύριος υφυπουργός και το Υπουργείο θέλει πραγματικά να στηρίξει -όπως οφείλει- τις εθνικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας και όχι τις εκλογικές πελατείες τους ή τα κολλέγια, τα μέτρα, νομίζω, είναι συγκεκριμένα και δεν χωράνε συμψηφισμοί ή υπολογισμοί πολιτικού κόστους:
-Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου ασχέτως του πολιτικού κόστους
-Κατάργηση των ΕΒΕ
-Κατάργηση της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των κολεγίων και επανασύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος με τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών, πράγμα για το οποίο μαχόμαστε ήδη σθεναρά με το ΤΕΕ.
-Μείωση του αριθμού των εισαχθέντων στα κεντρικά Πανεπιστήμια και σταδιακή μεταφορά τμημάτων υψηλής ζήτησης στην περιφέρεια
-Επανεξέταση της διαδικασίας μεταγραφών με ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας
-Ενίσχυση στα περιφερειακά Πανεπιστήμια για την δημιουργία νέων και αγγλόφωνων τμημάτων κατά προτεραιότητα
-Θα το προχωρήσω και λίγο παραπάνω: αν και όταν ανοίξει τελικά η συζήτηση για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών Πανεπιστημίων, να καθοριστεί έγκαιρα, ότι αυτή θα γίνεται μόνο σε παραμεθόριες περιοχές
Ειδάλλως η υποτιθέμενη στήριξη του υφυπουργού εκλαμβάνεται σαν υπεκφυγή, για να μην πω κοροϊδία.
ΥΓ. Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του φίλου Γιάννη Τομαδάκη για δημιουργία κοινής Πανεπιστημιούπολης ανάμεσα στην Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο. Μπορεί να είμαι από την Ορεστιάδα, αλλά διακηρύσσω εδώ και καιρό ότι η μοίρα των δύο πόλεων του Β.Έβρου (και του Σουφλίου) είναι κοινή. Είτε θα βυθιστούμε μαζί, είτε θα επιπλεύσουμε μαζί. Και επειδή καλύτερο είναι το δεύτερο, ας βάλουμε όλοι τα κεφάλια κάτω και να ξεκινήσουμε το κολύμπι.