Την προφυλάκιση ενός Ιρανού, ο οποίος κατηγορείται για τη μεγάλη φωτιά στα Λάβαρα, αποφάσισαν ομόφωνα Εισαγγελέας και Ανακριτής.
Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της 28 Ιουλίου, νότια και δυτικά των Λαβάρων με αποτέλεσμα να καούν περίπου 80 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Μάλιστα η φωτιά ξέσπασε ενώ στον Έβρο υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων απ’ όλη τη χώρα, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στο δάσος της Λευκίμης – Δαδιάς – Σουφλίου, ενώ για την κατάσβεση υπήρχε συνδρομή και δύο ελικοπτέρων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, προσήλθαν να απολογηθούν στο πλαίσιο της ανάκρισης, ενώπιον του Ανακριτή του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας, τέσσερις Ιρανοί, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, κατηγορούμενοι για τις πράξεις: 1) του εμπρησμού από κοινού, από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα, καθώς και για άνθρωπο και 2) του εμπρησμού δασικής έκτασης από κοινού, από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και συγκεκριμένα για εμπρησμό, ο οποίος έλαβε χώρα την 28η-07-2022 σε αγροτοδασική περιοχή στη θέση «Μεγάλη Πέτρα» Λαβάρων Δ. Σουφλίου, κατά παράβαση των άρθρων 264 και 265 ΠΚ., και από τον οποίο (εμπρησμό) προκλήθηκε πυρκαγιά. Και οι τέσσερις είχαν μπει λαθραία στην Ελλάδα, ενώ μαζί τους ήταν κι ένα ανήλικο παιδί.
Ο Ιρανός, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος αρνείται ότι έβαλε φωτιά και υποστηρίζει ότι προσπάθησε να σβήσει την πυρκαγιά. Μάρτυρας, έχει καταθέσει, ότι είδε άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Κατά την απολογία των συλληφθέντων, ως συνήγορος υπεράσπισής τους παραστάθηκε η δικηγόρος Αδαμαντία Θεοδωρακοπούλου, μέλος του δικηγορικού συλλόγου Ορεστιάδας.