Η σαφέστατη αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ορεστιάδα που κάποιοι δεν . . . άκουσαν.

Ή δεν άκουσαν ή έκαναν πως δεν άκουσαν ή στην χειρότερη περίπτωση δεν είναι ενημερωμένοι ή δεν κατάλαβαν.

Πολλά μπορεί να είναι τα αιτήματα που καταθέτουν δήμαρχοι, περιφερειάρχες και άλλοι στην κεντρική κυβέρνηση, σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας μίας περιοχής.
Ένα από τα αιτήματα που έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση, είναι η θέσπιση μεταφορικού χερσαίου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός των αστικών κέντρων.
Το αίτημα αυτό έχει κατατεθεί και από τον δήμαρχο Ορεστιάδας και πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλη Μαυρίδη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ στην Κομοτηνή, ανακοίνωσε την θέσπιση μεταφορικού ισοδύναμου για τις χερσαίες μεταφορές, ικανοποιώντας μέρος του αιτήματος που του έχει κατατεθεί στο παρελθόν και όχι μόνο μία φορά. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε σαφέστατη αναφορά στην Ορεστιάδα, άσχετα αν την έθεσε ως τυχαίο παράδειγμα. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι το τρένο για τις μεταφορές εμπορευμάτων, έχει μπει ξανά στις ράγες, στην περιοχή της Ορεστιάδας.

Τι είπε ο πρωθυπουργός:

Θα ήθελα να ανακοινώσω, σήμερα, ότι στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει άμεση επιδότηση τακτικών σιδηροδρομικών μεταφορών από την Περιφέρεια προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Θέλω μια παραγωγική μονάδα, παραδείγματος χάρη, στην Ορεστιάδα να μπορεί να εφοδιάζεται με πρώτες ύλες και να διανέμει έτοιμα προϊόντα στην Αθήνα με το ίδιο κόστος που θα εφοδιάζεται ένα εργοστάσιο στα Οινόφυτα Βοιωτίας ή στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Ένα, ουσιαστικά, χερσαίο μεταφορικό ισοδύναμο, όπως αυτό το οποίο ισχύει για τα νησιά μας.
Και είναι ακόμα μια πρωτοβουλία ενίσχυσης του παραγωγικού ιστού της περιοχής μετά από κάτι σημαντικό, μας το έχετε πιστώσει, την οριστική λύση του προβλήματος του εργοδοτικού κόστους ύψους 12%, που χρόνιζε από το 2016.
Από τον περασμένο χρόνο, λοιπόν, αυτές οι αναγνωρισμένες ανεξόφλητες απαιτήσεις των επιχειρήσεων της περιοχής επιστρέφονται αυτόματα και συμψηφίζονται με άλλες υποχρεώσεις. Η ειδική πλατφόρμα, το ξέρετε καλά, ήδη λειτουργεί.