Ταβέρνα «Τζουμάκας» Λαγυνά Έβρου: γιόρτασε τα 50 της χρόνια με καλεσμένο τον Λευτέρη Λαζάρου
γράφει ο
Στάθης Χαρπαντίδης
50 χρόνια λειτουργίας έκλεισε η ταβέρνα «Τζουμάκας» στα Λαγυνά του Έβρου , το επετειακό μενού που δημιούργησαν οι ιδιοκτήτες του , προσφέρθηκε στην παρέα του chef Λευτέρη Λάζαρου και του αποσταγματοποιού Λευτέρη Μπαμπατζίμ (22 Ιουνίου 2025)
Τα Λαγυνά είναι ένα μικρό χωριό του νομού Έβρου και απέχει μερικά χιλιόμετρα από το Σουφλί . Εδώ βρίσκεται μια ταβέρνα που έγινε διάσημη στη γύρω περιοχή για ένα και μόνο λόγο, ψήνει ποταμίσια ψάρια , χέλι και τηγανίζει χαβιαροκεφτέδες.
Η οικογενειακή ταβέρνα “Τζουμάκας” του Εβρίτη Θόδωρου Τζουμάκα και της Γρεβενιώτισσας συζύγου του Ιωάννας Τσαγκούρη φέτος έκλεισε 50 χρόνια λειτουργίας!
Όλα ξεκίνησαν από τον πρώτο ιδιοκτήτη, τον Γιάννη Τζουμάκα, που με μεράκι, αγάπη για το καλό φαγητό και σεβασμό στους ανθρώπους, έβαλε τα θεμέλια αυτής της ταβέρνας.
Σήμερα 50 χρόνια μετά, συνεχίζουν το έργο του με την ίδια αγάπη και αφοσίωση τα παιδιά του. Το πρώτο μεγάλο δώρο αυτής της επετειακής χρονιάς σήμερα Κυριακή 22 Ιουνίου 2025 ήταν η παρουσία του κορυφαίου chef patron Λευτέρη Λάζαρου (Βαρούλκο) και του σπουδαίου αποσταγματοποιού Λευτέρη Μπαμπατζίμ στην ταβέρνα.
Την προηγουμένη ημέρα ο Πειραιώτης chef μαγείρεψε για τους κάτοικους του Τυχερού Έβρου συμμετέχοντας στη πρώτη γιορτή Αρβανίτικης πίτας που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Για αυτήν την ξεχωριστή ημέρα λοιπόν ο Θόδωρος και η Ιωάννα ετοίμασαν ένα επετειακό μενού που περιλάμβανε, φιλέτο ροφού στη σχάρα με λαδολέμονο, αλανιάρες τσιπούρες από τη Θάσο , ψαρόσουπα από το κεφάλι και την ουρά του ροφού (που σημειωτέων ξεπερνούσε τα 8 κιλά ) , φιλέτο από ποταμίσια ψάρια (γριβάδι και σαζάνι) ενώ τα αυγά τους έγιναν τηγανητοί χαβιαροκεφτέδες.
Για ορεκτικά επιλέξαμε μελιτζάνες τηγανιτές , σαγανάκι στο πήλινο , πιπεριές σκορδάτες στο λαδόξιδο και μελιτζανοσαλάτα.
Συνοδέψαμε τα πιάτα με Κωνσταντινουπολίτικο καζανιασμένο ούζο Μπαμπατζίμ και ένα εξαίσιο τσίπουρο του ιδίου που αποτελεί προϊόν αριστοτεχνικής απόσταξης σε χάλκινους άμβυκες.
Κλείσαμε με επιδόρπιο Γρεβενιώτικη ρυζόπιτα και ρεβανί με παγωτό!!! Τέλος θα ήθελα να σταθώ στον ιδιοκτήτη της ταβέρνας τον Θόδωρο Τζουμάκα που με κέρδισε με το χιούμορ , το γέλιο του , την αφοπλιστική ειλικρίνεια και την δοτικότητα του.
Info : Ταβέρνα “Τζουμάκας” , Λαγυνά Έβρου, τηλ.: 25540 61228